Днес Европейската комисия одобри инвестиция от над 368 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие в подкрепа на изграждането на нова линия на метрото в София, научи Клуб Z от източник в Комисията.

Проектът „Разширение на метрото в София, линия 3, етап I, бул „Владимир Вазов“ — Център — ул. „Житница“ включва строителството на нов лъч на метрото от почти 8 километра и на осем нови метростанции.

„Благодарение на системите за обществен транспорт, щадящи околната среда, се подобрява привлекателността на градовете предприятията и туризма, насърчава се конкурентоспособността на местната икономика и се повишава качеството на живот", заяви комисарката по регионалната политика Корина Крецу. "Това показва осезаемото положително въздействие на инвестициите по линия на европейските структурни и инвестиционни фондове в България.“

Новата линия ще свързва кварталите "Сухата река", "Хаджи Димитър", "Красно село", "Славия", "Белите брези", "Лагера" и "Хиподрума" с центъра на София. С линия 3 също ще може да се стига и до жилищни квартали "Люлин", "Младост", "Обеля", "Надежда", "Лозенец" и "Дружба", като се прави връзка с линии 1 и 2. Инвестициите покриват също доставката тна 20 метровлака.