Твърде вероятно е президентът Росен Плевнелиев да наложи вето над поне два от най-спорните текстове от Изборния кодекс - за ограничаването на гласуването в чужбина и за начина на насрочване на референдуми.

Това е станало ясно по време на извънредната среща за промените в изборните правила, свикана "по спешност" от премиера Бойко Борисов тази сутрин в парламента, научи Клуб Z от свои източници. На нея присъстваха лидерите на управляващите партии, председателите на парламентарните групи, подкрепящи властта, шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и експерти. 

САМО ЕДНА ОТСТЪПКА ЗА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС: РЕФЕРЕНДУМИ И ИЗБОРИ МОЖЕ И В ЕДИН ДЕН (СНИМКИ)

Целта на сбирката бе ГЕРБ и останалите партии от управляващото мнозинство - Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ, да постигнат консенсус по спорните точки, след като и от дясната коалиция, и от АБВ излязоха анонси, че могат да преосмислят участието си във властта.

Най-големи спорове и протести предизвика решението българите зад граница да имат право да гласуват само в български посолства и консулства. Предложението бе на Патриотичния фронт, бе подкрепено от ГЕРБ и на практика лишава голяма част от сънародниците ни в чужбина от право на глас. ГЕРБ приеха и идеята на БСП референдуми и избори да не са в един и същи ден, което праща допитването, поискано от инициативния комитет на Слави Трифонов през юли или август.

В Народното събрание по време на срещата е присъствал и главният секретар на държавния глава Росен Кожухаров, научи Клуб Z. От там бил даден знак, че Плевнелиев обмисля да върне текстовете за насрочването на референдумите и орязването на секциите в чужбина обратно в парламента. Не е станало дума за искане за отмяна на задължителния вот, разказаха участници. Според неофициална информация представителят на президента е бил поканен от премиера на срещата. 

От президенската администрация обясниха пред Клуб Z, че са имали свой представител на разговорите в Народното събрание, за да бъдат информирани за хода на законодателския процес, а не за да се намесват в решенията. 

ПАРЛАМЕНТЪТ ГРЕЙНА ПОСРЕД НОЩ: #СТИГАТРИКОВЕ (СНИМКИ)

Премиерът Бойко Борисов, който инициира разговорите, е бил ядосан, че отговорността за приетите спорни текстове се е стоварила върху него и ГЕРБ, разказаха участници. Той обаче се е постарал търпеливо да се постигне консенсус и компромис между Патриотичния фронт, АБВ, РБ и неговите депутати за следващите гласувания по изборните правила.

Той е говорил на няколко пъти за шоумена Слави Трифонов.

"Чакам да излезе на избори той", казал премиерът и повторил, че водещият използва националния си ефир всяка делнична вечер, за да атакува правителството.

Една от идеите на депутатите от управляващото мнозинство да поправят орязването на вота в чужбина е в преходните и заключителните текстове на законопроекта да се запише как това влиза в сила след тестването на електронното гласуване. Щяло да се допълни обаче предложението на Реформаторския блок да има "таван" за броя секции в една страна - до 50. Това на практика ще намали броя на местата за гласуване само в съседна Турция - в останалите страни досега секциите са били под 50, показват данните от предишни избори. 

Юристите от ГЕРБ все още обмислят как да "ремонтират" приетия текст, че референдумите и изборите вече няма да са в един и същи ден. Идеята на управляващите е да прехвърлят решението за насрочване на референдуми с или без национален вот на държавния глава. Ако това се приеме, на практика Плевнелиев ще трябва да прецени дали референдумът на инициативния комитет на Слави Трифонов да е с президенсктия вот наесен или ще се проведе през лятото, както искат от ГЕРБ.

ИЗБОРНИЯТ ДЕН СЕ ИЗМЕСТВА С ЕДИН ЧАС НАПРЕД

Гласуването на промените в Изборния кодекс продължават и в момента, а целта е да бъдат приети преди Великден.