Испанският крал Фелипе VI обяви снощи разпускането на двете камари на парламента и свикването на предсрочни избори на 26 юни.

Вотът ще се състои само шест месеца след редовните избори, които бяха проведени на 20 декември 2015 г. На тях нито една партия не успя да събере необходимото мнозинство.

Фелипе VI лично съобщи новината за предсрочните избори. Това стана след провала на поредния тур от преговори с политическите лидери в опит за съставяне на правителство. Испания се сбогува с най-краткия парламент в демократичната си история, започнала след смъртта на диктатора Франко през 1975 г. Той ще прекрати работа на 3 май, което означава, че е просъществувал едва 4 месеца.

ПАТОВА СИТУАЦИЯ В ИСПАНИЯ - РАХОЙ БЕЗ МНОЗИНСТВО И БЕЗ ШАНС ЗА КОАЛИЦИЯ

От Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) - главната опозиционна сила, заявиха, че са готови на диалог с други леви политически формации. Мерките за икономии обаче не получиха одобрението на радикалната левица "Подемос" ("Можем"). Това направи невъзможно постигането на споразумение. "Сиудаданос" ("Граждани"), които са изповядват смесица между либерални и социалдемократически възгледи, бяха готови на коалиция. Съгласни бяха и други леви партии, но представителите им в парламента се броят на пръсти.

След двудневни консултации кралят обяви, че няма кандидат, който да получи достатъчно подкрепа от останалите политически сили и единственият възможен изход от ситуацията е да издаде указ за свикване на предсрочен вот.

Испания обаче може да се озове в положението "избори до дупка". Защото според проучванията през юни резултатите от вота ще бъдат почти същите като декемврийските. Консервативната Народна партия (НП) на премиера в оставка Мариано Рахой отново ще бъде първа политическа сила, но без достатъчно мнозинство. Втори ще бъдат пак социалистите.

Местата си обаче вероятно ще разменят "Подемос", които в момента са трета сила, и "Сиудаданос". Което може да доведе до изолацията на радикалната левица от властта. Всъщност именно нейният успех бе причина да не бъде формирано правителство.

Социалистите все пак не посмяха да влязат в коалиция с партия, която подкрепя референдума за отцепване на автономната област Каталуня.

А броени часове преди крал Фелипе VI да обяви предсрочните избори, евродепутатите от "Подемос" отказаха да участват в отдаването на почит към жертвите на баските терористи от ЕТА, свикана пред Европарламента в Брюксел. Но присъстваха на речта в парламента на известния със сепаратистките си възгледи баски политик Арналдо Отеги.

Преди два месеца ръководителите на радикалната левица се хванаха за гушите, явно изнервени от неуспешния опит партията да влезе във властта. Лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас  уволни без обяснения организационния секретар Серхио Паскуал. С което си навлече гнева на заместника и и основател на партията Иниго Ерехон.

Премиерът в оставка Мариано Рахой предложи широка коалиция на социалистите и "Сиудаданос", като дори бе готов да отстъпи поста си, но от това нищо не излезе. И в резултат иде предсрочен вот. При това не се знае дали ще е последен.

--------------------------

Испански министър пред български журналисти:

 

Не е разумно народната партия да преговаря с "Подемос"

 

Рафаел Катала. Снимка Веселин Боришев

ще на 21 декември 2015 г. НП протегна ръка към социалистите и "Сиудаданос" създаването на голямо парламентарно мнозинство, което да позволи създаването на правителство. И то да продължи с реформите, които да позволят да продължат икономическо възраждане, създаването на нови работни места. В нашата партия смятаме, че заедно с ИСРП и "Сиудаданос" можем да постигнем такова споразумение. Г-н Педро Санчес обаче блокира изцяло тази възможност, като я отхвърли на няколко пъти. Той дори отказа да разговаря с нас за търсене на решение. Но ние до последния миг ще се опитваме да стигнем до споразумение."

Това заяви миналата седмица пред български журналисти в София испанският правосъден министър в оставка Рафаел Катала, член на управляващата в страната партия. Той бе у нас за участие в конференция на министри на правосъдието и представители на съдебната власт от държавите от Съвета на Европа.

Както се вижда, готовността на консерваторите да преговарят до края не доведе до резултат.

Запитан от Клуб Z дали НП е твърдо против коалиция с "Подемос", Катала отговори:

"Не споделяме един политически, икономически и социален модел с тях. Имаме големи разногласия. Не е разумно партията ни да преговаря с "Подемос".