Със 118 гласа "за", 6 "против" и трима въздържали се Народното събрание прие въвеждането на експериментално дистанционно електронно гласуване. Така за въвеждане на редовен електронен вот може да се говори след 1 януари 2018 г. 

В края на октомври м.г. заедно с местните избори се проведе и референдум "за" и "против" електронното гласуване. На този референдум над 1,8 млн. граждани се обявиха "за" въвеждането на този вот. В допитването участваха над 20% от избирателите, но не броят им не достигна избирателната активност на последните парламентарни избори, за да бъде резултатът от референдума задължителен. Затова до края на този месец според закона за референдумите парламентът трябва да вземе решение дали да има електронно гласуване. 

ВДИГНАХА ПРЕФЕРЕНЦИЯТА ЗА МЕСТНИЯ ВОТ

Тестовото електронно гласуване ще се провежда на три последователни вота, включително и частични избори, ще се въведе и на едно място извън страната. Всеки български гражданин ще може да се регистрира за тестовете. Гласовете, подадени хо този начин няма да бъдат официални.

ЦИК ще трябва да създаде специално звено, което да разработи правилата на електронния вот, както и да подготви подробна разяснителна кампания, решиха депутатите.

Избирателите ще могат три пъти да сменят гласа си преди финалния ден на вота. Целта на това обясни депутатът от гражданската квота на РБ Петър Славов:

"Това е една гаранция за неупражняване на вот под натиск."

Според Филип Попов от БСП обаче това не е никаква гаранция:

"Няма компютърен специалист, който да ви гарантира, че някой няма да седи до рамото на избирателя и да му казва как да гласува или да гласува вместо него, независимо дали един, два, или три пъти."

Социалистът определи експерименталното електронно гласуване като "електронна игра".

"Вие направихте една скъпоструваща електронна игра, електронна игра, която ще се поеме от бюджета."

След гласуването се изказа и лидерът на социалистите Михаил Миков:

"Гласувах против, защото с тези текстове се дава възможност за манипулация на електронното гласуване, и това е заложено в ал. 13, където специализираното звено координира дейността си с Министерския съвет. Забележете, не с ЦИК. Това означава, че актуалният МС ще контролира резултатите на електронното гласуване."

Текстовете в преходните и заключителните разпоредби на промените в Изборния кодекс поставят основни задачи и условия, които дистанционното електронно гласуване трябва да тества в следващите години. 

Последната алинея от гласуваното днес предложение предвижда ако тестовете бъдат успешни - тоест се гарантира тайната на вота, сигурността на системата и има осигурен граждански контрол над изборния процес, на Евроизбори 2019 да се проведе първото реално дистанционно електронно гласуване.

Пълният текст на предложението можете да прочетете тук, страници 66-73.