Карла Блейкър, Дойче веле

Турският президент Ердоган даде да се разбере, че не понася сатирата. Само че и на "сериозните" журналисти в Турция не им е лесно. Главният редактор и още един журналист от турския вестник "Джумхюриет" са изправени пред съда с обвинение в шпионаж и издаване на държавни тайни. Те са публикували информации за оръжейни доставки за сирийските ислямисти, в които са замесени турските тайни служби.

През март пък полицията щурмува редакцията на най-големия турски вестник "Заман" след като турски съд постанови той да мине под държавна опека. Известно е, че издателската група, която издава "Заман", има връзки със заклетия враг на Ердоган - живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен.

Турция следи всички

Същевременно все повече чуждестранни медии се питат дали Ердоган преследва не само местните журналисти, а се опитва да контролира и представители на международната преса. Турските власти или забраняват влизането в Турция на много журналисти от различни страни, или арестуват някои от тях. Много политици остро критикуват подхода на Турция и изразяват своята загриженост от евентуалното съществуване на "черен списък" с имената на нежеланите репортери. "В демокрациите няма място за списъци с имената на журналисти", заяви председателят на Европарламента Мартин Шулц пред германския вестник "Билд".

В събота репортерът на "Билд" Йоргос Мутафис, който публикува фоторепортажи за съдбата на бежанците в различни европейски медии, се опита да влезе в Турция, но беше задържан на летището в Истанбул. Властите не го допуснаха в страната с обяснението, че името му фигурира в някакъв списък. Подобно нещо преживя и кореспондентът на обществено-правната германска телевизия АРД в Кайро Фолкер Шнек. През април той се опита да достигне на граничния район със Сирия, за да разговаря със сирийски бежанци. Турските сили за сигурност обаче го арестуваха на летището в Истанбул и го принудиха да вземе обратния полет за Кайро. Федералната канцлерка Ангела Меркел разкритикува тази мярка. "Ние следим положението с особена загриженост", заяви тя.

Списъкът с арестуваните или недопуснати да влязат в страната чуждестранни журналисти обаче продължава. Част от него е и холандската журналистка от турски произход Ебру Умар, която живее и работи в турския град Кушадасъ. Тя беше арестувана миналата седмица. Междувременно Умар е освободена, но ѝ е забранено да напуска страната и освен това е длъжна да се подписва всеки ден в полицейския участък. Ебру Умар е била разпитвана във връзка с текст за президента Ердоган, който публикувала в Туитър.

Анкара - все по-нервна

Неправителствената организация "Репортери без граници" внимателно наблюдава влошаването на свободата на пресата в Турция. Нейната говорителка Улрике Грузка заяви в разговор с Дойче Веле, че журналистите в Турция са подложени на силен натиск. "Над журналистите е надвиснал заплашителен облак. Който пише срещу Ердоган, може да пострада", казва тя. Улрике Грузка твърди, че от средата на миналата година се е влошила и ситуацията на чуждестранните журналисти в Турция. Тогава започнаха боевете в кюрдските територии и турските власти екстрадираха много чуждестранни репортери.

"Подобно нещо в тези мащаби е нямало досега. Турското ръководство се изнервя все повече и това води до подобни реакции", казва още Улрике Грузка. Неправителствената организация няма никакви доказателства за наличието на "черен списък", но се опитва да научи повече в тази връзка. "Ако една страна, която се представя за демократична и се стреми към пълноправно членство в ЕС, действително има списък с имена на журналисти, които нямат право да прекрачват прага й, защото са критични към правителството, то това противоречи на ценностите, които ние изповядваме", казва тя.