БЕРЛИН – Люта схватка между ултралеви и полиция тази заран беше прелюдията към започналия преди час конгрес на националистите от партията Алтернатива за Германия (АзГ).

Деветстотин демонтранти, повечето маскирани, нахълтаха на територията на Панаирното градче в Щутгарт, близо до летището, където се провежда конгресът на АзГ. Срещу тях се изправиха 1000 униформени. На призив по мегафон:

“Не се противопоставяйте на полицията” демонстрантите скандираха: “Съпротивата е нещо прекрасно.”

Буйстващите се нахвърлиха срещу униформените с железни пръти и колове. Те палиха автомобилни гуми и хвърляха срещу служителите на реда бенгалски огън и ракети. Полицията отговори с палки и спрейове, но не пристъпи към използване на водомети.

В същото време демонстранти блокираха магистрали и пътища, водещи към Панаирното градче, за да попречат на делегатите да пристигнат за откриването на конгреса на АзГ. Протестиращите крещяха:

“Вън нацистите от Германия!” и “Сбогом на Алтернатива за Германия!”

До този момент са задържани 400 души и отведени в предварителен арест.

Заради безредиците беше затворена магистрала А8 по посока Мюнхен.

За днес следобед е насрочена демонстрация и в центъра на Щутгарт като протест срещу политиката на АзГ. Опасенията са, че може да се стигне до сблъсъци. Полицията е на бойна нога, над града вече кръжат хеликоптери.

На започналия днес конгрес на АзГ предстои близо 2000 делегати да премат програмата на партията, каквато досега тя нямаше.

Ако някой си направи труда да прочете 74-те страници, ще разбере, че това не е програма, а лозунги от рода на “Да се забранят и разрушат минаретата на джамиите в Германия”, “Да реформираме страната и да я върнем към доброто старо време на Федералната република”, “Да се върнем към приниципите и корените от епохата на икономическото чудо”, “Ние не сме част от системата”, “Господството на партиите, които експлоатират държавата, застрашава демокрацията”, “Политическата класа с течение на времето все по-перфектно променяше изборното право и процедура с цел да намали влиянието на народа”...

Клеймят се и големите партии. Сега Германия се управлявала от класа професионални политици, чийто единствен интерес бил да държат властта, за да я използват за лични интереси. Единствено народът бил в състояние да сложи край на това положение с референдуми по примера на Швейцария.

АзГ не вижда и опасност от промените в климата. Германия, положила подпис под споразумението от Париж, подценявала положителното въздействие на въглеродния двуокис върху растенията, а така и за прехраната. Колкото повече СО2 имало в атмосферата, толкова по-добре това се отразявало на растежа на растенията.

С популистки лозунги от рода на “Вие, там горе и ние – народът, в низините” доста дяснопопулистки партии набраха скорост – Национален фронт във Франция, Партията на свободата в Австрия и др.

Едва ли само това е причината за възхода на крайните националисти. Публична тайна е, че те се подкрепят от Кремъл и то далеч не само с водене на пропаганда. Упорито се говори, че Москва налива милиарди долари под формата на кредити. И двете страни го отричат, но фактите говорят друго.