БЕРЛИН – Федералното кнацлерство в Берлин е на мнение, че Г- 8 е останала в историята и Русия няма шанс да се върне в елитния кръг на най-развитите индустриални държави.

“Г- 8 е покойник”, пише сп. “Шпигел”, позовавайки се на изречено от близък до Ангела Меркел източник.

В канцлерството смятали, че няма никакъв знак от Москва за готовност да изпълни задълженията си за връщането на Русия във влиятелната групировка, твърди изданието.

Наред с това и САЩ били категорично против Русия да си върне мястото в Голямата осморка.

Според експерти Москва също нямала намерение да поиска ново членство, тъй като смятала, че Г-7 (САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Франция, Италия и Япония, ) е послушник на Вашингтон и Русия не искала да се превръща във футболна топка на американския елит.

Русия беше изключена от формата Г 8 след анексирането на полуостров Крим през март 2014 г.

Да припомним, че по време на свое посещение в Япония в средата на този месец германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази надежда, че Г-7 няма да е траен формат. Намекът е, че един ден Русия отново ще бъде приета в елитния кръг.

По-рано Щайнмайер заяви в Берлин:

“Ако в перспектива ни се удаде да преодолеем препятствията при решаването на конфликта в Украйна и ако Русия продължи да работи в сътрудничество с нас по решаването на конфликта в Сирия, то тогава Западът няма и не може да бъде повече заинтересован от изключването на Русия от дискусиите между основните западни държави по кардинални въпроси на съвремието. Ние никога не сме били заинтересовани от изолирането на Русия и Г- 8 в продължителен период от време да е Г -7.”

Да припомним, че идеята за диалог между най-развитите индустриални държави е на тогавашния президент на Франция Валери Жискар д,Естен и на германския канцлер Хелмут Шмит. Първата среща се състоя през ноември 1975 г. в Рамбуйе, Франция. В нея участваха лидерите на Франция, ФРГ, Великобритания, САЩ, Италия и Япония. На идната година се присъедини и Канада. Така срещите бяха наречени “Голямата седморка” или Г- 7. През 1991 г. за пръв път в подобна среща участва и Русия, но по-скоро като наблюдател. Официално Г- 8 се появи през 1997 г. на среща в Денвър (САЩ), когато Русия официално беше приета в кръга на най-развитите промишлени държави.