НАТО се готви да разположи 4 батальона край границата с Русия, пише в. Уолстрийт джърнъл", като цитира официални източници от пакта.

Става дума за общо 4000 войници в Полша и балтийските държави - Литва, Латвия и Естония. Причина е засилената военна дейност от страна на Русия. САЩ вероятно ще предоставят два батальона, а Германия и Великобритания - по един. 

По време на посещение в Брюксел американският заместник-министър на отбраната Робърт Уърк потвърди числеността на силите. Той изтъкна, че разполагането им е в отговор на засилилата се руска активност около балтийските републики от бившия СССР, където напрежението нараства. 

"Руснаците провеждат редица внезапни учения край границите с много войски", каза Уърк в интервю. "От наша гледна точка можем да кажем, че това е изключително провокационно поведение."

Руските представители от своя страна неведнъж са заявявали, че техните струпвания на войски и учения са в отговор на струпването на сили на НАТО и агресивните действия по отношение на Москва.

Германските власти обмислят планове преди юлската среща на върха на НАТО във Варшава за разполагане на батальон в Литва. Те обаче все още не са взели окончателно решение.

"В момента обмисляме как бихме могли да продължим или засилим ангажимента си към източната периферия на алианса", заяви канцлерката Ангела Меркел вчера. 

Литовският министър на отбраната Юозас Олекас бил уведомен от германската си колежка Урсула фон дер Лайен, че Берлин ще се заеме с формирането на батальон на НАТО, който да бъде разположен в Литва, предаде ТАСС.

Полша и балтийските страни настояват за възможно най-голямо присъствие на НАТО. САЩ, Германия и Великобритания заявиха, че силите, които ще бъдат разположени, не трябва да противоречат на Основополагащия акт от 1997 г. между Русия и НАТО. Този договор забранява разполагането за постоянно на многочислени войски по руските граници.