Ако Бойко Борисов се кандидатира за президент, ще изгуби реалната власт в държавата, а ГЕРБ ще излезе от кондиция. Това прогнозира пред бТВ тази сутрин Димитър Иванов от Института по теория и практика на лидерството.

Основният проблем за ГЕРБ е как да съхрани властта си в оставащите до края на мандата повече от 2 години. Не допускам, че сам ще се кандидатира Борисов за президент, защото не е в негов интерес, допълни той.

Според бившия шеф на Шесто управление в парламента няма нова опозиционна на управлението коалиция, но има засилване на някои партии и сили, които са срещу мнозинството и срещу Бойко Борисов – БСП от едната страна и ДСБ от другата страна.

ПОЧЕТЕН ЗНАК ЗА ДОГАН. ЧАСОВНИК ЗА ДИМИТЪР ИВАНОВ

Според Димитър Иванов посланието на Ахмед Доган на конференцията на ДПС е било "малко гневно" по отношение на Бойко Борисов, което поставяло и ДПС извън възможните партньори във властта.

Перспективата за президентските избори е непартийна фигура, издигната от обществен комитет, която след това да получи подкрепа от големи политически партии, прогнозира Иванов.

Според Димитър Иванов главният мотив за промените в Изборния кодекс са гласовете от Турция.

Още от Освобождението на България турската държава обгрижва българските турци и непрекъснато поддържа у тях надежда, че майката родина стои зад гърба им и е готова да им помогне, отбеляза той.

Българските турци са жертва на тази пропаганда, която идва откъм Босфора. Тя ги разсейва и подбужда надежди, че имат и втори шанс, каза още Димитър Иванов.

ДПС и ДОСТ са неравностойни формации, подчерта той. По думите му ДОСТ е опит да се отслаби ДПС и вътре да се създаде напрежение с оглед на това, че турското политическо ръководство не е доволно от недостатъчно протурските нагласи на Ахмед Доган и на ДПС. „... Затова реши чрез Лютви Местан да създаде партия, която ще бъде послушна”, коментира Иванов.

Според него определени политически и държавни сили в Турция винаги са работели подривно срещу единството на българската нация, целейки да отцепят турскоезичните българи от каузата на българщината и на българската държавност.

Заблудата за Местан беше на Ахмед Доган. Местан никога не е бил харесван достатъчно много – нито в ДПС, нито в българското общество. Около него винаги е имало някаква хлъзгавост, коментира още Димитър Иванов.

Той посочи, че новата формация на Местан – ДОСТ, „няма кауза, която да е родолюбива и не е за добруването на нашата нация“.

„В тази имат финансови интереси и някакви други интереси. Затова и потъват. ДОСТ няма шанс да бъде какъвто и да е фактор на политическата сцена у нас“, твърди той.

Запитан дали Михаил Миков ще бъде преизбран за лидер на левицата на предстоящия конгрес на партията, професорът обясни, че това няма никакво значение. Важно било не кой е лидер на БСП ако „той се движи в рамките на очертаната история и традиция на партията“.