Ако се приемат промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от финансовия министър Владислав Горанов, това ще е може би най-голямата кражба, която ще се осъществи след случилото се в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви депутатът от РБ Гроздан Караджов на брифинг на ДСБ и Гражданския съвет, предаде БГНЕС.

ДСБ днес даде пресконференция по повод предстоящите промени в КСО, внесени от Министерството на финансите, които предвиждат доживотно плащане на "втората пенсия" за сметка на отпадане на възможността за нейното наследяване.

НАЦИОНАЛИЗИРА ЛИ ДЪРЖАВАТА ВТОРАТА ПЕНСИЯ?

"Тези промени са направени потайно от парламента и от ресорния вицепремиер, който бе изненадан от тях", казва Караджов. Те са изцяло във вреда на осигуряващите се. Това поражда тежко съмнение защо толкова много се бърза с промените и не бъдат обсъдени в широк състав от експерти, допълва Караджов.

Според депутата е възможно да има и криминална цел - да се понижи цената на най-голямото пенсионно дружество, за да се обслужи купувач, който да го купи на занижена цена. Нека министърът на финансите да заяви участва ли в тази покупко-продажба или не, препоръча Грозданов.

Предлагаме на министъра на финансите Владислав Горанов да не внася този законопроект, заяви и депутатът от РБ Мартин Димитров, който посъветва поне 6 месеца да се направи диагностика на проблема, преди да се бърза с решението. Той добави, че няма и оценка на въздействието от тези промени. С този законопроект се цели и прелицензиране на всички пенсионни дружества, без повод, посочи Мартин Димитров.

"Става въпрос за национализация, за ограничаване на частни, лични имуществени права", заяви и икономистът Георги Ганев, член на Гражданския съвет. "Това са лични пари и не може със закон да бъдат отнемани. Възникнали са лични, частноправни отношения и законодателят няма право да ги пипа по Конституция", категоричен бе той. "А ако се приеме законопроектът, ще означава ограбване на хората", подчерта икономистът.