Информацията за големите количества отпадъци в къмпингите, разпространявана от политици, кметове и представители на неправителствени организации със съмнителна репутация, не само е абсолютно невярна, но и цели да внуши грешна представа за хората, които истински се опитват да съхранят тези кътчета, пише до медиите екоактивистката Мария Кавлакова.

Тя е поискала справка от общините Бяла и Царево за количествата отпадъци, които те са извозили през 2015 г. от прилежащите им плажове Карадере и Корал.

Според изказвания на кметовете на общините, те са извозили съответно 160 т и 130 т смет от Карадере и Корал. Но официалните данни показват десетки пъти по-малки количества на боклука.

В документите от община Бяла пише, че извозените от Карадере отпадъци за цялата 2015 г. са 13,98 тона. На Карадере няма поставени контейнери, а почиващите там традиционно сами изхвърлят боклука в най-близките кофи на входа на гр. Бяла и с. Горица. Предоставените от общината данни са за събраното от тях.

За сравнение годишното количество битови отпадъци за общината е 1502,55 тона. Така отпадъците от Карадере са 1% от общото количество отпадъци в община Бяла.

Според информацията от община Царево, извозеният боклук от плаж Корал за възможно най-широкия летен сезон - от май до септември 2015 г., е 23 тона. Общото количество боклук за същия период, извозено от с. Лозенец - най-близкото до Корал населено място, е 760 тона. Отпадъците от района на Корал са 3% от общото количество отпадъци на с. Лозенец.

"Сами виждате, че в тези числа не само няма нищо скандално, но дори са в пъти по-ниски от обявените от противниците на свободното къмпингуване. Следователно теорията за големите разходи на данъкоплатците за сметосъбиране по къмпингите просто отпада. И същевременно наяве излиза една целенасочено тиражирана лъжа. Лъжа, която абсолютно никой не си направи труда дори да провери", пише Кавлакова.