Почти сигурно е, че Лютви Местан ще се кандидатира за президент, заяви днес пред бТВ журналистът Илхан Андай., който по принцип е много запознат с кухнята на партиите, свързани с българските турци.

Целта на Местан е да покаже силата на новата партия ДОСТ.

В тази партия ще отидат тези, които подкрепят посланията, идващи от изселниците, смята Андай.

"Сбърканата плоскост е, че в момента ДПС е с Русия, а ДОСТ - с Анкара. И двете формации губят от това. Когато има конкуренция, избирателите ще спечелят от това нещо. Първият голям тест ще са изборите наесен. ДОСТ има бъдеще в България", каза кърджалийският журналист.

Той е убеден, че на 19 май в Джебел ще има два митинга. Единият ще бъде контролиран от ДОСТ, а другият - от ДПС. Тогава щяло да се разбере и какво ще е бъдещето на ДОСТ в България.

На 19 май етническите турци в Джебел ще почетат годишнината от събитията по време на Възродителния процес.

"ДПС умува да направи втори център в града. Кметът на Джебел (Бахри Юмер - б.р.) е в ръководството на ДОСТ. Майските събития ще разделят българските турци. Анонсите и от двете страни е да има два митинга. Двете партии ще се борят яростно за досегашния електорат на ДПС. В ДПС ще останат тези, които оценяват българския етнически модел и са решени да го възпроизведат", добави Илхан Андай.

В Джебел също така ще стане ясно колко голям е ангажиментът на Турция към политическия проект на Местан, продължи Андай. И изтъкна, че хора от ДОСТ разказали за „гост с тази магнетичност, която има Давутоглу” - премиерът на Турция. Журналистът очаква турският представител да отправи послания „през призмата на стратегическата дълбочина” и по линия на двустранното сътрудничество.

ДПС със сигурност ще отговори със своя номинация на тази на Местан. Кандидатът на Движението обаче няма да бъде председателят му Мустафа Карадайъ, а някой по-диалогичен от него.

"Настоящият оперативен ръководител е проекция на Доган и излъчва сила", каза Андай.