Какво се случи на срещата на премиера Бойко Борисов с представители на Общестените съвети на българите в чужбина, протестиращи срещу промените в Изборния кодекс, с които се ограничи гласуването в ЕС и САЩ?

Малко хронология как се стигна дотук:

До срещата днес се стигна с посредничеството на омбудсмана Мая Манолова. Преди това българите изпратиха петиция с над 6000 подписа до президента Росен Плевнелиев с искане да наложи вето върху чл. 14 от кодекса. С него се ограничи правото на вот зад граница не само за българите в Турция - това бе официалният мотив на Патриотичния фронт за промените, но и на тези в Лондон, Париж, в Швейцария, в САЩ и Канада... И навсякъде по света, където досега можеха да се разкриват сравнително лесно изборни секции и извън посолства и консулства на България, и в по-малки градове в чужбина, а не само в такива с над 1 млн. жители. Представители на българите зад граница са имали среща и с представители на неговата администрация вчера. Получили уверение, че екипът проверява юридическите възможности за вето и решение ще има идната седмица.

Мая Манолова заяви ден по-рано, че е свикала екипа си от конституционалисти и обмисля възможността, след като се изчерпат всички други възможности за промени, да сезира Конституционния съд за текстовете. Омбудсманът има това право, когато законите засягат гражданските права.

КАК ПОЛИТИЧЕСКАТА ДИНАМИКА ПОБЕДИЛА ЗДРАВИЯ РАЗУМ

На срещата в Министерския съвет днес са присъствали премиерът Бойко Борисов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов и външният министър Даниел Митов.

Стефан Манов и Десислава Христова от Обществените съвети на българите в чужбина след срещата в МС.

Изявления от страна на властта след сбирката нямаше. Манолова обяви:

"Имаше пълно разбиране от страна на лидера на ГЕРБ за това, че исканията на българите в чужбина във връзка с Изборния кодекс са справедливи". Тя обясни и какви са законовите възможности оттук натакък. Първо - разглеждане на текстовете за вота в чужбина отново, ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето. Второ - сезиране на Конституционния съд, ако текстовете влязат в сила.

Едно е сигурно - ако ще има ново гласуване в парламента, то отново ще зависи от позициите на ГЕРБ и на Патриотичния фронт. И "лоялността" на първите към вторите - поне това бе мотивът на Борисов ГЕРБ да подкрепят идеите на Валери Симеонов и компания.

Ето какво разказа след срещата пред Клуб Z Десислава Христова, която живее в чужбина, част е от обществените съвети и е правила избори в Лондон.

"Ние изложихме мотивите си защо искаме президентът Росен Плевневиев да наложи вето. Обяснихме и защо мотивите на Патриотичния фронт за ограничаване на вота в чужбина не са истински, а манипулативни - нито гласуването е толкова скъпо, нито е трудно за организация", разказа Христова.

По думите й възможността българите в САЩ и Европа да гласуват не само е кауза, а и това помага тези хора да създадат общности, да са активни, да се опознаят и да се самоорганизират не само за избори, но и за създаване и помощ за български училища и всякакви други дейности, свързани с родината им.

За реакцията на Бойко Борисов по темата, Христова обясни:

"Премиерът заяви подкрепа, каза, че той и ГЕРБ са на наша страна. Но даде да се разбере, поне това беше усещането, че решението за българите в чужбина е на Патриотичния фронт. А ГЕРБ се съобразява, защото и стабилността на правителството зависи от тях. Моето впечатление е, че според Борисов, който бе по-скоро в качеството си на партиен лидер, решението на казуса с гласуването зад граница зависи само от Патриотичния фронт. Ако можем - да се разберем с тях". 

Според българите в чужбина Борисов няколко пъти е повторил, че става дума за "стабилността на правителството". ГЕРБ трябвало да се съобразяват с Патриотите, особено след като другият коалиционен партньор - Реформаторският блок в лицето на Радан Кънев, ги е изоставил. Лидерът на ГЕРБ обяснил още, че при едни евентуални предсрочни избори ситуацията в управлението няма да се промени особено, но той "коалиция с БСП и ДПС няма да прави".

ДА, ТАКА УПРАВЛЯВАТ. ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СРЕЩАТА НА ВЛАСТТА ЗА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Христова уточни, че е бил дискутиран и вариантът какво се случва с Изборния кодекс, ако президентът наложи вето. При тази опция Борисов отново заявил, че и при повторно гласуване в пленарната зала решенията ще са зависими от "стабилността", в името на която били приети предложенията на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов още първия път. 

Основно Борисов говорил по политическите теми по време на разговора, малко след това Цветан Цветанов останал с представителите на българите зад граница известно време, разказаха участници. Премиерът не отстъпвал от тезата, че ГЕРБ оставали на страната на съгражданите от чужбина, но ако те успеят да убедят в правотата си Валери Симеонов и Патриотите.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ КЪМ БЪЛГАРИ ЗАД ГРАНИЦА: НЕ НИ СЕ МОТАЙТЕ В КРАКАТА

Среща между представителите на Обществените съвети на българите в чужбина и Симеонов в офиса на Мая Манолова предстои. Христова обясни преди нея:

"Отворени и добронамерени сме, но нито ще отстъпим от исканията си, нито от настояването Валери Симеонов да се извини на българите в чужбина! Не бягаме от среща, но това не значи отстъпление, защото стоим зад абсолютно справедлива кауза".