От днес Гърция отново е парализирана. Профсъюзите в страната обявиха тридневна обща стачка в знак на протест срещу започналите в парламента дебати по промени в пенсионната система, предложени от лявото гръцко правителство.

Те са е един от ангажиментите, които Атина пое към кредиторите от другите страни от еврозоната.

Синдикалният протест ще засегне както държавните и общинските компании, така и някои частни. Проблеми се очакват при услугите по сметоизвозване, ще спрат някои телевизии, а фериботите няма да работят за 4 дни - чак до сряда. Градският транспорт в Атина също няма да работи с изключение на автобусите за хората с увреждания.

Правителството на Алексис Ципрас трябва да приеме серия от непопулярни мерки за орязване на пенсиите и вдигане на данъците, като вотът се очаква късно в неделя. В момента разходите по изплащане на пенсиите представляват 17% от брутния вътрешен продукт на страната, отбелязва "Ройтерс".

В Атина обсъждат и повишаване на корпоративния данък от 10 на 15 %, вдигане на налозите за лицата с високи доходи, както и на т.нар. "данък солидарност", който се удържа от най-богатите слоеве на населението, за подкрепа на бедните и данък лукс.

Предвижда се и премахване на облагите за хората с ниски пенсии и преизчисляване на техния размер.