Какво правите, ако сте богат и известен и искате да гледате последните кинохитове, но не ви се ходи в препълнените киносалони? Обаждате се на компанията Prima Cinema. С представената от нея едноименна услуга може да гледате и най-новите заглавия в хола или домашния киносалон, пише Business Insider. Тя е нещо като Netflix за мултимилионери - еднократно гледане на филм струва $500, а за инсталиране на системата трябва да се бръкнете с $35 000.

Концепцията за Prima Cinema тръгва от 30-те години на миналия век, когато е тръгнала практиката големите киностудия да предоставят филми за гледане в домовете на шефовете или големите кинозвезди преди премиерата.

Тогава техник, оборудван с кинопрожектор и екран, обикалял именията в предгравието на Лос Анжелис Бел Еър и по поръчка прожектирал на място заглавията, които в момента вървели в киносалоните. Т.нар. Кръг Бел Еър се запазва и през следващите десетилетия.

Услугата и сега е налична, като с нея хора като Том Круз, Бен Афрек, Стивън Спилбърг, Куентин Тарантино и Харви Уайнстийн гледат у дома си чрез интернет стрийминг филмите.

В началото на новото хилядолетие създателят на Prima Шон Йегър започнал да работи по идеята, като му отнели две години, за да създаде приемника (сет топ бокс) и да увери студията, че предоставеното от тях съдържание е защитено срещу пиратство.

В случая получил неочаквана помощ от финансовата криза. Компаниите търсели алтернативни източници на приходи и обърнали внимание на това предложение. През 2010 г. Primа Cinema направила първото набиране на капитал и привлякла като акционер Universal, която осигурила първите заглавия. После се включили и други студия. В момента Primа предлага филми на Universal Pictures, Paramount Pictures, Lionsgate, The Weinstein Company, Focus Features, Samuel Goldwyn Films, Magnolia Pictures, STX Entertainment, и Gravitas Ventures. В преговори е с Disney, Warner Bros и Sony.

Причината, поради която Prima е получила подкрепа е проста – тя е създала сигурен начин за студията да изпращат филмите към нейните приемници без да се притесняват от кражба на съдържание.

"Създадохме буквално най-сигурната система за разпространение на филми в света", казва Йегер.

Нещата са сериозни – Prima не разчита само на своите устройства, но и прави сериозна проверка на хората, които искат да използват услугата. Договорът, който подписва с тях, също им налага много ограничения.

Например, ако ползвателят има киносалон, той не трябва да бъде с повече от 25 места. Екранът или дисплеят, на който се гледат филми, трябва да е с диагонал от минимум 100 инча. Бързата интернет връзка и статичния IP адрес се подразбират.

Всички филми, налични в платформата за идващия уикенд, се зареждат три дни предварително. "Това означава, че в даден момент имате активи на стойност между $300 млн. и $1 млрд. у дома си", казва Йегер.

Системата използва биометричен сензор, за да пуска филмите.

За да гледате филм има още една стъпка – Prima използва биометрична идентификация, за да активира услугата. Преди всеки филм трябва да плъзнете пръста си по сензор за четене на отпечатъци. По този начин се гарантира, че филмите могат да бъдат излъчвани само във ваше присъствие. Няма как и да преместите устройството. Не само, че харддрайвът е поместен в тежка над 30 кг метална кутия, но и в нея има сензори, които дават сигнал при опит за местене.

Въпреки, че Йегър не казва колко са клиентите на услугата, той пояснява, че сред тях са шефове на големи корпорации, знаменитости и спортни звезди. Казва, че често те използват услугата по няколко пъти на уикенд.

Това лято преживяването ще стане още по-добро, защото Prima ще излъчва филмите в 4К резолюция. Но за това трябват повече пари – сет топ боксът ще струва $50 000, макар че за сега не се предвижда увеличение на цената от $5000 за гледане.

За да гледате филм има още една стъпка – Prima използва биометрична идентификация, за да активира услугата. Преди всеки филм трябва да плъзнете пръста си по скенер за отпечатъци. По този начин се гарантира, че филмите могат да бъдат излъчвани само във ваше присъствие. Няма как и да преместите устройството. Не само, че харддрайвът е поместен в тежка над 30 кг метална кутия, но и в нея има сензори, които дават сигнал при опит за местене.

Въпреки, че Йегър не казва колко са клиентите на услугата, той пояснява, че сред тях са шефове на големи корпорации, знаменитости и спортни звезди. Също така често те използват услугата по няколко пъти на уикенд.

Това лято преживяването ще стане още по-добро, защото Prima ще излъчва филмите в 4К резолюция. Но за това трябват повече пари – сет топ боксът ще струва $50 000, макар че за сега не се предвижда увеличение на цената от $500 за гледане.