Тазгодишният носител на престижната германска награда за мир и разбирателство в Европа “Карл Велики” е папа Франциск.

В момента тече официалната церемония в тържествената зала на Апостолическия дворец. Сред ВИП гостите са председателят на Европейския съвет Доналд Туск, президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, канцлерката Ангела Меркел, монарси, държавни и правителстевни глави от Европа.

Преди това германският кардинал Валтер Каспер отслужи тържествена литургия в катедралата “Свети Петър”. След това папа Франциск прие на частна аудиенция канцлерката протестантка Ангела Меркел. Това е четвръттата й среща със Светия отец.

По традиция високото отличие се връчва в немския град Аахен. Този път като реверанс към папа Франциск събитието се провежда във Ватикана.

Наградата е наречена на на Карл Велики (748 – 814 г.), управлявал кралството си от Аахен. Монархът е смятан за радетел на единението на Европа, за разбирателство между народите на континента. Кралството му се е простирало над почти цялата Западна Европа. Карл Велики въвежда общо законодателство и валута, застъпва се и за общи ценности и култура.

Наградата на негово име се връчва от 1950 година на личности с особени заслуги за Европа и единението й. Призьорите са видни политици, представители на икономиката, църквата, науката и градоустройството.

Призът по традиция се връчва в деня на Възнесение Господне (Спасовден). Този свят ден католици и протестанти отбелязаха вчера, но по желание на Ватикана награждаването на Светия отец беше насрочено за днес, ден по-късно.

Папа Франциск е вторият наследник на престола на Свети Петър, който получава наградата “Карл Велики”. Преди него подобна чест през 2004 г. бе оказана на Йоан Павел Втори.

“Папа Франциск е велик европеец. Като дете на италиански имигранти в Аржентина той е опознал и един друг привилегирован свят, в който живеят европейците. Той непрестанно ни напомня, че трябва да сме благодарни за живота ни в този велик свят”, заяви преди церемонията за Радио Ватикана Мартин Шулц.

Председателят на Европейския парламент също е носител на приза “Карл Велики”.