Моята визита подчертава нашия силен ангажимент към България и към разширяване на нашето сътрудничество и оценяваме високо лидерството на България, че поддържа сигурността, свободата и благоденствието в региона днес. Това каза заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Висшият американски дипломат е на работно посещение в София.

По време на разговорите си Борисов и Блинкен са обсъдили сътрудничеството между България и САЩ в областта на отбраната, противодействието на тероризма, енергийната сигурност, върховенството на закона, образованието и двустранните отношения.

На пресконференцията Блинкен отбеляза успешните усилия на правителството в борбата с корупцията и в областта на борбата с контрабандата.

"Това е изключително достижение и има много уроци, които може да споделите с други държави", обърна се Блинкен към Борисов.

След това добави:

"Скоро ще се съберем във Варшава за срещата на Върха на НАТО, където да прегледаме напредъка до сега и да планираме какво предстои. САЩ подкрепят модернизацията на българските въоръжени сили".

Блинкен похвали премиера и за инвестиционната среда у нас.

"Г-н Борисов вие също така осигурявате икономическа среда и климат за чуждестранните инвеститори. Това дава увереност и води до просперитет", каза той.

Премиерът, видимо доволен от похвалите, поздрави българските и американските летци, които тренират заедно на Граф Игнатиево, както и военнослужещите на двете страни в Ново село.

"Благодаря, че оценихте и нашата борба с контрабандата, защото тя позволи да заделим по-голям финансов ресурс за армията. Нашите летци, танкисти и моряци показват всеки ден, че са на изключително високо ниво", заключи Борисов. 

Днес Блинкен се срещна и с президента Росен Плевнелиев.