Гърция "общо взето" е постигнала целите на реформите, изискани от кредиторите и партньорите й в Еврозоната ще започнат дискусии за облекчаване на дълга на страната. Това заяви в интервю шефът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, съобщи британският в. "Гардиън".

"Идва време за първия преглед на програмата (за помощ на Гърция) и целите, които общо взето са постигнати", казва Юнкер пред немската медийна група "Funke Mediengruppe".

Гърция се надява на нов превод от 86 милиарда евро този юли. Но той ще дойде само след одобрение на реформите, които Еврогрупата от 19 финансови министри от Еврозоната ще разглежда на среща в Брюксел утре.

Също така ще "започнат първите дискусии за това как можем да направим дълга на Гърция устойчив в дългосрочен план", казва Юнкер.

Кредиторите от ЕС в действителност са доволни от постигнатото, но Международният валутен фонд иска повече реформи и това бави крайното одобрение на новата помощ за Атина.

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос призова вчера партньорите в Еврозоната да подкрепят последния пакет ограничаване на харчовете, който възлиза на 5,4 милиарда евро, както и да забавят искането на кредиторите за още 3,6 милиарда.

"Всеки пакет над 5,4 милиарда със сигурност ще се счете за социално и икономически контрапродуктивен - както от гръцките граждани, така и от икономическите институции във и извън страната", написа той в писмо към Еврогрупата.

Цакалотос предупреди, че ако разговорите в понеделник се провалят, ЕС ще трябва да плати цената за една "провалена държава".

Шефката на МВФ Кристин Лагард също смята, че е "контрапродуктивно" да се очаква Гърция да достигне бюджетен излишък от 3,5% от БВП за 2018 г., но Фондът отбелязва и "сериозни липси" в предложенията на страна за реформи.

Ако милиардите не дойдат през юли, Гърция отново е заплашена от фалит.