Австрийският канцлер Вернер Файман днес подаде оставка и обяви, че тя влиза в сила ведната. Файман се оттегля незабавно и от поста председател на Австрийската социалдемократическа партия.

"Стопи се силната подкрепа в партията", поясни на пресконференция досегашният канцлер и допълни: "Въпросът е имаш ли пълна подкрепа в партията? Длъжен съм да ви отговоря с "Не!" и си правя съответните изводи."

"Тази страна се нуждае от канцлер, зад когото стои цялата партия. Който няма такава подкрепа, не може да изпълнява задълженията си. Правителството се нуждае от нов старт. Тук иде реч за нещо изключително важно – за Австрия. Благодарен съм, че имах възможност да й служа. Горд съм със страната си, която даде на десетки хиляди политическо убежище. Би било обаче безотговорно, ако не бяхме взели мерки за намаляване на бежанския поток", допълни Файман.

Той е австрийски канцлер от края на 2008 г., малко преди това беше избран и за лидер на социалдемократите. Той управлява втори мандат начело на широка коалиция – заедно с Австрийската народна партия.

Тъй като парламентарната фракция на социалдемократите е най-голяма, следващият канцлер пак ще е от техните редици, засега не се задават предсрочни парламентарни избори.

Следващият партиен лидер ще бъде избран на редовния конгрес, насрочен за ноември т. г. До форума длъжността ще изпълнява кметът на Виена Михаел Хойпл.

Защо Файман подаде оставка като канцлер? Самият той говори единствено за загуба на подкрепа сред своите.

Според наблюдатели основната причина е неговата политика по бежанската криза, както и провала на кандидата на социалдемократите при първия тур на президентските избори, проведен на 24 април т. г. Тогава Рудолф Хундсторфер събра едва 11 на сто от гласовете и така остана четвърти.

По политиката му спрямо бежанците Файман беше подложен на яростна критика от лявото крило на партията му. В началото на годината той наложи драстични ограничения за даване на убежище, както и квоти за годишен прием на мигранти. Оповести и затваряне на границата с Италия.

Към проблемите на Файман се прибавят срив на икономиката и растящата безработица. При неговото управление работа загубиха половин милион души. Сега безработните са 9,4 на сто от трудоспособното население.