Премиерът Бойко Борисов гостува снощи в предаването на Георги Коритаров "Свободна зона" по TV+. Предлагаме ви стенограма на цялото интервю, в което министър-председателят коментира най-актуалните въпроси от политическия живот у нас и в чужбина - Изборния кодекс, отношенията с коалиционните партньори, Турция, референдума, Божидар Димитров, левскарите, религиите, мултикултуризма. И други...

БОЙКО БОРИСОВ: УТРЕ ЩЕ РАЗБЕРЕМ КОЙ Е ОТРЯЗАЛ ГЛАВАТА НА БЕБЕТО

Водещ: Добър вечер и добре дошли, г-н премиер.

Бойко Борисов: Добър вечер. И на всички, които празнуват и Деня на Европа и  Деня на победата, както вие казахте, те са много свързани. Защото и милиони хора са си дали живота, след това много милиони са работили, за да има такава устойчива, най-богата, най-хубава, най-социална Европа, към която всички се стремят, така че да им е честит – и на нас, и на всички, празника.

Водещ: Знаете ли, вниманието и един от основните акценти, които са част от интереса към разговора ни тази вечер, е обстоятелството, че един наглед рутинен законопроект – нещо, което прилича по-скоро на технология, свързана с подготовката на изборите, се превърна в основа за много емблематичен за България ценностен сблъсък. Вие именно в контекста на полемиката около изборния кодекс и ветото, наложено от президента Плевнелиев, произнесохте този израз, че ако трябва да избирате между стабилност, от една страна, а от друга страна свобода, демокрация и права на човека, ще изберете свободата, демокрацията и човешките права. Как изглежда този избор в български условия днес?

Бойко Борисов: Вие правилно го формулирахте, че просто това са рутинни действия на парламента. Неслучайно има разделение на властите – президентска, парламентарна и изпълнителна. И за мое най-голямо съжаление в един момент, когато именно и единствено само трябваше да се извърши една рутинна дейност във връзка с референдума на президента Плевнелиев, да бъде така променен избирателния кодекс, че да може да се проведе референдум. Само това трябваше да се направи. Обаче в един момент всички партии решиха това, което са предлагали, ако не се лъжа седем ли, девет ли законопроекта се вкараха, за да може всеки каквото е обещал пред избирателите, да бъде прието, неговите си избиратели. Наближават президентски избори и всяка партия иска максимално да се отграничи от другите, да покаже своята идентичност, за какви каузи се бори. Всеки си избира по една тема и започва да си я развива. И естествено, от една чисто рутинна дейност, когато се вложат толкова много усилия отвсякъде да се политизира, тя стана тема на дена, стана тема на разделение. Стана тема, вместо да направим така, че всеки човек, всеки българин да му се чуе гласа, това е добре  за политиците да бъдат с ясното съзнание, че мнозинството, което ги е избрало, им дава правото да управляват, стана една говорилня, в която вече и такива епитети си разменят някои, че ми е неудобно.

Водещ: Българи и български граждани, има една ключова, много чувствителна разлика в смисъла, който се влага поне от страна на Патриотичния фронт, чиято позиция е в основата на конфронтацията. Под българи те разбират етнически българи, като основният им прицел е да бъде ограничено практически до максимум гласуването на българските граждани от турски произход, прогонени от комунистическия режим навремето, за да живеят в Турция. Каква е вашата позиция по това?

Бойко Борисов: Тук трябва да се поставят на две плоскости исканията на ПФ. Безспорно 20 години българското общество не само се вълнуваше, а и протестираше и негодуваше, най-точната дума, срещу нарушения в изборните секции в Турция. Това надали има някой, който да го отрече. Именно върху това се гради стратегията на ПФ. В същото време обаче, за да се постигне това тяхно искане, на практика се ограничиха права действително на български граждани и в Турция, и в Европа, и в Америка, и на други места. Чисто технологично като се погледне избирателният закон, там, където има консулски служби, където има посолства, където могат да се открият допълнително секции, би могло да се тълкува по различни начини, но фактът е, че нашите сънародници в чужбина се чувстват застрашени от това, което беше прието в парламента, че не всеки от тях може да даде своя глас.

Водещ: Можете ли да бъдете гарант за това, че няма да има вторично скрито разграничаване между българските граждани, които живеят в САЩ и Западна Европа, от една страна, и от друга страна тези, които живеят в Република Турция и към които е насочен патосът на ПФ, така че и нашите сънародници там да имат възможността равноправно, както и другите, да дадат своя глас?

Бойко Борисов: Аз за много неща съм бил гарант, но действително в момента е малко трудно, защото много малки партии са в парламента. Всяка от тях иска да си запази, повтарям, своята идентичност, да покаже на избирателите, които ги подкрепят, че без нея не може и че те са достатъчно крепки и силни. Това, което 20 години правеше ДПС – да бъде балансьор между БСП и СДС навремето, или НДСВ и БСП. Само при ГЕРБ това не се случи. Сега се получи на практика, че най-голямата партия трябва непрекъснато да отстъпва, непрекъснато да се съобразява, защото, ако не го направи, веднага почват да казват (...). В същото време, когато отстъпваме по една, втора, трета, четвърта, защото не мога да изброя по колко теми отстъпихме, само и само да се запази парламентарно мнозинство и стабилност, някак си не се отчита. И всъщност на нашите избиратели започва да им идва в повече.

Водещ: Но започнахте с това, че е трудно да се направи такъв баланс. Кое му е трудното?

Бойко Борисов: Ние никога не сме мислили, че ще е лесно. Защото, ако се върнем година и половина назад, нямаше никакъв шанс да се направи правителство. И тогава Реформаторският блок застана твърдо и каза ние влизаме в коалиция, ако патриотите са задължително с нас.

Водещ: Кой го каза?

Бойко Борисов: Тогава всичките, които представляваха – и г-жа Кунева, и Радан Кънев, Лукарски, Ненчев – те вървяха в пакет. Ние, разбира се, се съгласихме. АБВ тогава казаха, че с едно споразумение биха могли добри политики да подкрепят. И в същото време направихме от четири партии едно цяло с диаметрални противоположни виждания по много въпроси, само и само да има правителство. Иначе без ГЕРБ нито една партия или нито една коалиция от партии не можеше да управлява. За разлика от Испания, за вашите зрители го казвам, където, виждате, шест-седем месеца не могат да направят правителство, ще отидат на предсрочни избори, но те нямат този инструмент, който е в България, три месеца служебно правителство, тогава избори, а могат да карат, както Белгия, две години. Две години караха, но правителството си работи, през това време партиите си пазарят. Ние тук ще влезем в тежка криза. И това всеки, който малко има познания, ако искате мога много сбито да го кажа – при едни предсрочни избори сега, вече даже влизаме в хипотезите, ако предизвикаме предсрочни избори, даже 2 в 1 не могат да бъдат с президентските, защото три месеца преди президентските избори не може да се назначава служебно правителство.

Водещ: Още имаме хоризонт в хипотезата, че може.

Бойко Борисов: Хубаво де, но представете си – служебно правителство, назначено от президента, който е президент сега, влизаме в президентски избори, какви ще са кавгите и резултатите между партиите и как ще се направи правителство. А влизаме след това, след 25 октомври, в зима, трябва да се приеме бюджет. Как ще се приеме? Само на тези, които така смело говорят за предсрочни избори, мога да им кажа да си прочетат за цар Соломон, където двете майки държали едно дете и се карали чие е. Той извадил един меч и казал - ето, разрежете го, по половин за всяка. Истинската майка го хвърлила и казала вземи го ти.

Водещ: И цар Соломон отсъдил, че това е истинската майка.

Бойко Борисов: Да. Всъщност сега на никой не му е мила държавата, всеки си гледа неговата партия и оставя аз и ГЕРБ да се гърчим буквално под искания ежедневни на кой ли не.

Водещ: Обаче, г-н Борисов, когато говорим за това, че демокрацията, човешките права и свободата са над стабилността, което е ваш израз, вие ще ги изберете, това означава, че не може да има компромис на всяка цена с всякакви искания.

Бойко Борисов: Не може да има. Затова на едни съм се съгласявал, въпреки че не съм ги считал – както, като говоря аз, имам предвид и ГЕРБ – за правилни, но заради компромисите сме го правили. Специално по тази тема аз отчитам и зачитам мнението и на Каракачанов, и на Валери Симеонов, че в много от секциите в Турция са правени безобразия. И даже имаме в същото време съдебно решение, където отмениха избора в такива секции.

Водещ: Което означава, че има механизми, български автентични механизми да се контролира това, без ограничаване.

Бойко Борисов: Утре за 10.00 ч сме си определили среща, ще седна, ще разговарям с тях по всичките теми. И ако им е и на тях мила сигурността и стабилността, в което аз не се съмнявам, трябва да намерим разумно решение на този казус. Защото това, което те казват, че сигурността на държавата, националната сигурност, трябва винаги да се има предвид, ако отидем на предсрочни избори, ако те напуснат, ако стане тази какафония при този натиск върху границата, при всички тези неща, които в момента се правят, това няма да защити националната сигурност. И аз затова истински се надявам на нашите партньори, гледайки тяхната кауза и интерес, заради бълха или нещо да не унищожим целия юрган.

Водещ: Обаче днес ми направи впечатление едно интервю на вътрешния министър г-жа Бъчварова. Беше много интересно с това, което тя каза, наред с всичко останало, че няма никакви данни и информация за това, че Република Турция се намесва в българските вътрешни работи и че има каквито и да е нарушения в контекста на дискусията за изборите. споделяте ли тази оценка или имате друго мнение?

Бойко Борисов: Има и на това два прочита. Официално като данни това е така.

Водещ: Това е как? Не се намесва?

Бойко Борисов: Не се намесва. В същото време обаче, ако сте проследили в Ябланово вчера моето посещение, там имаше доста коли с турски знамена.

Водещ: Това е нормално.

Бойко Борисов: Те се намесват дотолкова, доколкото, за съжаление, години наред ние сме им позволили. Някак си години наред тези теми, вместо най-честно да се сложат на масата и да се решат, ние сме допуснали като държава, и аз се надявам сега, включително и в парламента да променим тези неща, мюфтиите в България получават заплатите си от Турция.

Водещ: Това било споразумение между мюфтийството и турския дианет.

Бойко Борисов: Така. С една дума, това, което казва Бъчварова, че те не се намесват, е вярно. Но в същото време вашето ръководство на ТВ+, което ви дава заплатата, все пак има някакво влияние върху вас. Правилно ли е...

Водещ: Щях да кажа нещо.

Бойко Борисов: Да, не сме от най-богатите държави. Но колко милиона ще струва ние да си плащаме заплатите на мюфтиите? Колкото да струва, да ги плати държавата. Колко години ние трябва да разсъждаваме, и понеже не е приятно да си изговори, никой политик не иска да се вкара в тази тема, че обучението – както имаме семинария, както имаме училища и православните свещеници обучаваме, квалифицираме и се развиват, така да направим и за хората, които са в мюсюлманската религия.

Водещ: Говорите за подготвения закон за вероизповеданията или за нещо друго?

Бойко Борисов: Да, закон за вероизповеданията, където тези неща най-честно в парламента да се сложат на масата и да си кажем ние като държава можем ли да се грижим, след като е видно, че има мюсюлмани, и то не малко, в България, че трябва да имат училища, че трябва да имат университет, че трябва да имат заплати от държавата, за да се чувстват наистина български граждани.

Водещ: В светските държави религията е отделена от държавата.

Бойко Борисов: Да, тя е отделена, но в образованието... Къде се подготвят тогава – задавам риторичен въпрос.. Окей, ако философстваме така, то затова е и било 25-26 години.

Водещ: Ама какво е било? Нали казвате официални данни за намеса няма. Казва го вътрешния министър и вие го казвате.

Бойко Борисов: Но този, който те обучава, намесва ли се?

Водещ: Той те подготвя. Нали има и хора, завършили в Лондон, в Ню Йорк, в Москва. Това намеса ли е на тези държави?

Бойко Борисов: Не, но в... Окей, в смисъл, ето затова ще има винаги каузи и националисти, които да се явяват защитници на това, защото ние не можем да се преборим, да си сложим честно проблемите като държава на масата и да си ги решим.

Водещ: Но това е малко друг проблем. Може да се реши. Но тук има нещо, на което трябва да се чуе ясен отговор. ГЕРБ е първа политическа сила с близо 1 милион гласове.

Бойко Борисов: След като, ако се подготвят в Саудитска Арабия и могат да станат мюфтии, е добре, а ние като държава нямаме отношение към този процес, затова и масово започват да ходят по Пазарджишко с бурки, затова след това се налага общинските съвети и кметовете да ги забраняват (...) И аз се надявам в парламента повече да вложим усилията си и да подредим държавата си така, че да нямаме притеснение, че някой може да ни се меси във вътрешните работи.

Водещ: В една светска държава всеки има право да получава образование навсякъде, а религията е отделена. Има органи за сигурност, които, ако има нарушение на закона...

Бойко Борисов: Добре, а защо ние през Дирекцията по вероизповедания подпомагаме църкви, джамии, манастири?

Водещ: Подпомагаме. А подпомагаме ли такива църковни институции извън страната, през Дирекцията по вероизповедания?

Бойко Борисов: Подпомагаме.

Водещ: Тогава какъв е проблемът на друго вероизповедание, което също е традиционно за България...

Бойко Борисов: Затова казвам – ако в парламента седнат експертите с депутатите, и в комисиите, и се подредят тези неща, няма да имаме притеснения от намеса.

Водещ: Добре, нека да се подредят. Тук говорим обаче за гласуването и  каква е собствената позиция на ГЕРБ, най-голямата политическа сила – четири пъти повече гласоподаватели са зад вас, отколкото зад ПФ, най-малко четири пъти. Те казват – ние в името на нашите 250 000 гласа искаме ограничаване на гласуването, вие какво казвате, като демократи, като гаранти за демокрацията? Собствено позицията на ГЕРБ каква е?

Бойко Борисов: Позицията на ГЕРБ е, че трябва да се даде възможност на всеки български гражданин в чужбина да му се чуе мнението, гласа и избора.

Водещ: Е как ще защитите тази позиция?

Бойко Борисов: Утре ще говорим с колегите и ще намерим начин да я защитим.

Водещ: Но ще я защитите и всъщност това е основата, на която казвате, че пред стабилността ще изберете свободата и правата.

Бойко Борисов: В края на краищата след това всички ще преценят бебето, кой ще му отреже главата и кой ще вземе другата част.

Водещ: Да, това е притчата за цар Соломон. Или, отразено в един разказ на Брехт със заглавие „Кавказкият тебеширен кръг”, същото нещо като сюжет.

Бойко Борисов: Защото е видно, че започва да се сформира коалиция в другата част – БСП, ДСБ и ДПС, видно е, че ГЕРБ няма на кого да се опре друг, освен на реформаторите и на патриотите, ако искат да се дръпнат... АБВ с БСП ще започне сега процес на сближаване. Така че ще се оформи яростна, достатъчно силна опозиция за алтернатива. В края на краищата много пъти сме гледали, когато са управлявали, какво се е случвало, ще го гледаме пак.

Водещ: Обаче казахте, че ГЕРБ няма на кого да се опре, освен на реформаторите и патриотите. Но вчерашните ви срещи показаха, че не само че има, но и можете да се опрете на хора – срещите ви в Ябланово – на които наистина... ето и снимков материал нека да покажем, илюстрират как са ви посрещнали български турци. Символ на съпротивата срещу смяната на имената е Ябланово. Как се чувствахте?

Бойко Борисов: От там е започнал Възродителният процес.

Водещ: Как се чувствахте при тези срещи? 17, 18 и 19 декември 1985 г. стават уникални брожения.

Бойко Борисов: Как се чувствах... Това е най-добрият израз на нашата работа. Много от вашите зрители даже не знаят и къде се намира Ябланово, това е над Котел, 20 километра нагоре. Уникална красота е Котелския Балкан. Изцяло от български мюсюлмани населено. През годините за първи път ние им направихме водопровод, направихме им много неща по селските програми.

Водещ: Радват ли се?

Бойко Борисов: Вие сега ще ги видите по площадите. Час и половина съм се снимал. И това беше много знаково, защото от 11 села, те са големи села, по няколко хиляди  души, в осем са... Ето, вижте зад мен, това е в града вървим, колко е народът. И осем са кметове на ГЕРБ. Там, освен ДПС, не е имало друго. Там са започвали предизборните кампании години наред. И аз действително съм горд, че и в Делиормана, и в Котелския Балкан, и в Родопите, десетки хиляди мюсюлмани вече гласуват за ГЕРБ.

Водещ: Защото ви вярват, че ще бъдете гаранти за техните права.

Бойко Борисов: Да, точно така. И виждат, че като им се построяват пътища, обредни домове, читалища, училища се санират, спортни зали се правят. А там, при тези хора, им е говорено – дойде ли ГЕРБ, дойде ли Борисов, почва възродителен процес, ще ви изселят, ще ви бутнат джамиите. Те са играли със страховете им години наред. И затова е толкова знаково, че сцената, от която тези думи са говорени, само на турски език, и вчера аз бях между хората, не да мина да махна, час и половина в тълпата, в хората. Снимки, наздравици, един по един - стотици хора.

Водещ: Между другото, четох в едно електронно издание текст на петиция от български изселници в Турция, адресирани до вас, с молба да бъдете наистина гарант за правото им да гласуват равноправно.

Бойко Борисов: Аз дори и това утре ще предложа на патриотите, и се надявам и Валери, и Краси Каракачанов да вложат разбиране – през ЦИК има инструмент да се даде възможност външно министерство да открие секции навсякъде, където има повече от 40 човека, примерно, със заявления, или 100 човека...

Водещ: Така беше и сега. И си има достатъчно механизми нашата държава да контролира.

Бойко Борисов: И истински се надявам да не подложим под такъв ужасен сценарий държавата впоследствие. Защото няма да е добре.

Водещ: А ще отстоявате ли тази позиция, която току-що изразихте?

Бойко Борисов: Аз истински разчитам на техния национализъм...

Водещ: Патриотизъм.

Бойко Борисов: Да, патриотизъм, извинявам се. Абсолютно правилно...

Водещ: Че ако беше национализъм...

Бойко Борисов: Лошо. На техния патриотизъм. Както често се поздравяваме с Валери Симеонов – да живее България. Ако искаме да живее България и да сме максимално стабилни и да не дезертират и те като ДСБ... Защото ДСБ си измислиха причина, уж съдебната реформа, а всъщност всичко, което те искаха в съдебната реформа, се случи, абсолютно всичко – и закони за съдебна власт, всичко се прие. И виждате – успокои се и ВСС, разделиха се колегите, работят, строим сгради, сега в петък ще открием и съда в Добрич, в сряда ще им дадем последните 5-6 милиона, колкото им трябва, за да си оборудваме по най-съвременен начин новата сграда на съда, бившето военно НДК, накрая  на годината ще влязат там съдии и прокурори. И изведнъж си намериха оправдание да не носят отговорност.  Но в края на краищата тя държавата не е моя. Мила ми е, искам да направим максимум добро за нея.

Водещ: Но това става с ясни позиции. И ето, вие току-що формулирахте ясна позиция – равенство при гласуването, при 40 човека, желаещи да гласуват – секция. Това е позицията на ГЕРБ. За първи път се чува толкова открито.

Бойко Борисов: Да, защото много пъти се направиха компромиси. Но има компромиси, които след това ще донесат много тежки наслагвания в обществото и вече ще ни се отразят пряко.

Водещ: на 22 и 23 май, отнякъде разбрах, че ще посетите съседната държава Република Турция. Има такова по-разширено мероприятие...

Бойко Борисов: Влиза в плановете, но има време дотогава. Искам на вашите зрители да кажа, че метохът, който пак десетилетия беше в разруха, сега е отремонтиран, турската  държава ни помогна, ние го обзаведохме, стана музей. Знаете, че и Желязната църква също щеше да падне, а е правена още от тези, които подобна на Айфеловата кула конструкция, също се ремонтира.  И с Вежди Рашидов ще отидем да си открием метоха.

Водещ: Ще отидете.

Бойко Борисов: Планираме.

Водещ: А планирате ли да се срещнете с представители на българските изселници там?

Бойко Борисов: Ако имате желание, с удоволствие ще се срещнем, както и с всички останали. Имахме и планирана с Давутоглу конференция, аз затова исках да използвам с едно отиване. Не знам ще се проведе ли, дали и как.

Водещ: Конференция, смисъл съвместно заседание на правителствата...

Бойко Борисов: Не, не, международна конференция.

Водещ: Между другото, това притеснително ли е за вас като промяна, доколкото можете да дадете оценка, в Република Турция?

Бойко Борисов: Аз нямам нито желание да се меся нито в другите партии, нито в другите държави. Това си е техен избор. И да ги коментираш, така са си преценили. Аз го помня премиерът Давутоглу, още като беше външен министър. Знам, че тогава президентът и премиерът Ердоган му беше началник. Ако нещо се е променило, не знам, в техните отношения. Не съм се чувал и отдавна с тях – с президента Ердоган може би повече от година и половина?

Водещ: Така ли? Нали бяхте казал, че ви се е обаждал Ердоган по повод...

Бойко Борисов: Да, с премиера Давутоглу говорих тогава.

Водещ: Около декемврийските събития в ДПС. С Ердоган говорихте ли тогава?

Бойко Борисов: Не, с него не говорих. С премиера.

Водещ: Защото останах с впечатление...

Бойко Борисов: Бяха ме търсили, аз говорих с Давутоглу. Това съм казал. Така че във всички случаи Турция има много проблеми, тези атентати са чудовищни, това страшно напряга обществото. Да видим.

Водещ: между другото, конгресът на БСП вчера, а и не само по повод на това събитие, и по други поводи, остра критика, че премиерът Борисов и правителството на ГЕРБ не били гарантирали българските интереси в контекста на споразумението ЕС – Турция.

Бойко Борисов: Кой е казал това?

Водещ: БСП, Корнелия Нинова, други функционери на БСП. Обяснете смисъла и начина, по който бяха гарантирани българските интереси.

Бойко Борисов: Едно от нещата, с които много се радвам, че направи ГЕРБ навремето, и ГЕРБ стана партия, че обществото спря да се интересува кой конгрес е на БКП или на БСП. Защото щом той е четиридесет и някой, те са си правоприемници на БКП.

Водещ: Твърдо, те не го отричат.

Бойко Борисов: Щом него отричат, няма и какво да ги наблюдаваме. Пожелавам успех на новото ръководство, като всяка партия на всички това пожелавам. Оттам нататък явно е, че ще търсят с компромати и с лъжи и измами някакви политически дивиденти. Но хората ги знаят, те са от толкова години в парламента. И с какво ще се променят, с нищо. Имали са толкова възможност досега, те са много преди нас в парламента, да решат много въпроси, не са ги решили.

Водещ: Въпросът е в критиките към споразумението и българските интереси в него.

Бойко Борисов: Първо, те биха могли спокойно да попитат председателя на ПЕС, г-н Станишев, всичко, което е между ЕНП и ПЕС като коалиционни партньори в Европа, на съвета е минало през политическо решение на двете партии, за да бъде прието. Второ, няма по-добро споразумение за България от това. Защо? Защото България дава едва 12 милиона от тези 6 млрд., България е първата държава, която преди два дена подписа реадмисията с Турция – сиреч, откъдето и да върнат мигрант, влязъл през България, той веднага бива пращан в Турция. Турците се държат като държава изключително лоялно към България. И в момента ние имаме по осем, по четири, по десет души – сутрин това ми докладват дежурните, миграционен натиск. За разлика от Гърция, където действително е проблем, че споразумението не се изпълнява. Няма да забравя, когато 40 000 души бяха стигнали преди Одрин, тогава говорихме с турския премиер, той лично отиде да ги завърне обратно. С една дума, те към нас са се държали лоялно. Много би ми било интересно да ги погледна на Европейски съвет как ще кажат и ще блокират на целия съвет споразумението. И какво повече от това? Това, което аз исках, а вярвам, че това го иска и всеки българин, да спрем балканския път – спряхме го. Да си изграждаме защитното съоръжение без Турция да протестира, защото в началото знаете колко ноти имаше – съгласиха се, че оградата...

Водещ: И наскоро май имаше нота.

Бойко Борисов: Не. Съгласиха се колегите оттам, че оградата помага и на тях, и на нас. Такава огромна граница, това ни е помощ, не ни загражда. Трето, първото споразумение е с България за реадмисия, за да успокоим и ЕС, защото аз там бях поставил условие, че това трябва да го имаме, за да не стане, ако от Гърция пробият в България, изведнъж тук да стане гореща точка. И затова те час преди да падне Давутоглу, да си подаде оставка, подписаха в Анкара Румяна Бъчварова и техният вътрешен министър споразумението. Кое не сме защитили, какъв интерес? Че досега са ни върнали двама иракчани и то единият избягал. Един човек.

Водещ: Не, това е важно за зрителите...

Бойко Борисов: Да, за зрителите. С кое не сме защитили? Че пратихме армия и полиция, всичко на границите и защитихме границите? Какво не сме вършили.

Водещ: И нещо повече – много е важно да отбележим казаното от вас...

Бойко Борисов: Не, понеже ми задавате въпрос – какво повече според вас би могло?

Водещ: Не според мен, говорим за позицията на БСП.

Бойко Борисов: Момент, да им кажа, понеже те са алчни хора. Те казват – на нас оскъдни пари ни дали. Колеги от БСП, те могат и милиард да ни дадат евра веднага, но ще станем Гърция. Трябват ли ви тези пари? Не ви ли стигнаха толкова време? Не ни трябват пари, трябва ни да сме си спокойни и мирни.

Водещ: Специално БСП, още една атака предстои най-вероятно да разгърнат, това е активизиране на призива България да стане официално държава, призоваваща за сваляне на санкциите срещу (...) Какво трябва да бъде отношението на България към санкциите срещу една държава, за която г-н Плевнелиев каза открито, че незаконно е анексирала територия на суверенна Украйна?

Бойко Борисов: И тука преиграват.

Водещ: Кой, БСП?

Бойко Борисов: Защото лидерът на ПЕС, който е началник на всички социалисти в Европа, които налагат санкции, както и ние от ЕНП, сме взели това общо решение. Нито един премиер, включително на Чехия, на Словакия, на Гърция, не е гласувал против санкциите. Не си ги представям тези толкова мъжествени хора от БСП да се противопоставят. Още повече, че като ги помня как купуваха ректори от „Уестингхаус”, какви чудеса правиха тука, просто малко ще изнервят ситуацията, но те хората си ги знаят.

Водещ: Това обикновен популизъм ли е?

Бойко Борисов: Абсолютен популизъм. Първо, ние с много внимание и такт, така че спазвайки евроатлантическите ценности, които (...), мисля, че максимално възстановихме добрите си отношения с Русия. Не може евроатлантическият пакт, и аз самият съм се изказвал за падането на санкциите, аз самият и публично съм заявявал, че санкциите са вредни и за Русия, но и за нас...

Водещ: Изказвал сте се за падането на санкциите?

Бойко Борисов: Да. Истински се надявам колкото се може по-бързо да паднат санкциите. Това е едно. Но когато колективният орган ЕС и НАТО са взели това решение като общност, няма как ти да се противопоставиш на подобно решение. Сиреч ние с много такт, с много обаче настъпателност, и много други премиери, там са казали стига вече санкции. Казали сме го на съвета, но мнозинството е решило това. Това мнозинство.

Водещ: Значи вие сте казвал стига вече санкции.

Бойко Борисов: Те са, първо, непродуктивни за България. Ние губим вече над 300-400 милиона от износа на селскостопанска продукция, консерви и какво ли не. Но заради тях да им кажа, ние много внимателно и с много такт, уважение и прецизни ходове – може би тук малко с президента имаме различно мнение – ние възстановихме добрите си отношения с Русия. Първият им жест, който направиха към нас, това е да върнат туристите, които преди година имаше отлив, не без помощта на тяхното ръководство. Върнахме туристите, възобновихме от шест-седем години комисията за икономическо сътрудничество, много наши министри посетиха