Грандиозен парад и митинг се състояха в Пхенян в присъствието на Ким Чен Ун по случай края на първия за последните 36 години конгрес на Трудовата партия на Корея. Това съобщава РИА "Новости".

Ким Чен Ун се появи на трибуната. Според местна агенция хиляди ликуващи севернокорейци са дефилирали по площадите със знамена и балони, а също и с портрети и скулптури на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир - дядото и бащата на сегашния лидер.

На конгреса Ким Чен Ун получи нова титла - председател на Трудовата партия на Корея. Неговата по-малка сестра пък влезе в състава на Централния комитет на партията. Името на сестрата - Ким Йо Чжон, е споменато сред 128-те членове на ЦК. От миналага година придружава Ким Чен Ун в публичните му изяви.

Междувременно китайският президент Си Цзинпин изпрати поздравление до Ким Чен Ун по повод новата му титла, предаде АП, позовавайки се на агенция Синхуа.

Си Цзинпин, който е и лидер на управляващата комунистическа партия в Китай, се надявал, че „под ръководството на Ким Чен Ун КНДР ще постигне нови успехи в изграждането на социализма“.

Въпреки известното захлаждане на отношенията между някога много близките комунистически съседки, китайският лидер определи „дружбата“ между двете страни като „безценно богатство“. Китай бил готов да работи за по-нататъшно подобряване на двустранните отношения и да допринесе за опазването на мира, стабилността и развитието на региона.

Отношението между двете традиционно близки страни се обтегнаха, след като Пекин, раздразнен от разрастването на севернокорейската ядрена програма, подкрепи гласуваните в ООН санкции срещу Пхенян.