През нощта украинските военни са унищожили до 100 терористи край Славянск, твърди участник в боя, съобщи украинската агенция УНИАН. Сайтът се позовава на руския журналист Аркадий Бабченко, който преди около 2 часа написа в профила си във фейсбук:

„Славянск. След вчерашния бой. По информация на участник в този бой, загубите сред бойците на Донецката република са до сто души. Като цяло имаше много загинали, казва той. Доколко това съответства на истината, разбира се, не мога да потвърдя, но ето - има такава информация.“

       Аркадий Бабченко

Аркадий Бабченко е руски журналист, създател на проекта „Журналистика без посредници“. Участвал е в двете войни в Чечения. Като военен кореспондент на „Новая газета“ е отразявал войната в Южна Осетия през 2008 г.

Постът на Бабченко е илюстриран с видео, в което мъж с маска на лицето разказва какво се е случило. Според него в събота вечерта е започнала артилерийска подготовка, а тази сутрин разузнаването е съобщило, че убитите са „сто, двеста“. Мъжът уточнява, че не знае точният брой, но на въпрос на Бабченко дали са намерени телата на убитите отговаря:

Да, именно телата намериха. Може би там е имало някакви руски войски, както е разбираемо, те прибират своите. Т.е. в дадения момент да кажем – унищожили сме до сто“.

Боят продължи цялата нощ, казва още мъжът. - Имаше прекъсвания най-много по 40-50 минути, но не повече.“

След това разказва как срещу него е стреляно с гранатомет, но за щастие взривът бил на метри и не е пострадал, защото осколките се забили в земята. Останал му само малко шум в ушите.

По-рано УНИАН съобщи, че са ранени четирима украински военни, позовавайки се на информация от прессекретаря на началника на Генщаба подполковник Алексей Дмитрашковский. Според него „терористите продължават със своите цинично-коварни страхливи атаки, обстрелвайки постовете в жилищните квартали“.

Няколко часа преди появата на информацията за сто убити, Дмитрашковский казва още:

„При всички случаи военнослужещите в антитерористичната операция дават оперативен и адекватен отпор на противника, като не позволява на бойците да проведат атака и да завземат обекти. Пълномащабни боеве тази нощ в района на Славянск и Краматорск, не е имало“.