Президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който налага вето и връща за ново обсъждане в парламента промените в Изборния кодекс, които наложиха ограничения при създаването на изборни секции зад граница.

"Кодексът следва да гарантира честността на изборите както в страната, така и в чужбина, и подкрепям всяка демократична промяна в тази посока. Това обаче не бива да става за сметка на неравното третиране на българските граждани отвъд границите на Република България. Опитът да се преборят лошите изборни практики не трябва да създава национално разединение", пише държавният глава в мотивите си за преразглеждане на кодекса.

ПРЕЗИДЕНТЪТ: ВЕТО!

Според Плевнелиев "с измененията в Изборния кодекс Народното събрание показва, че иска да гарантира по-широки възможности на българските граждани в чужбина да участват в избори чрез дистанционно електронно гласуване, но докато това стане реалност, променените условия за откриване на изборни секции в чужбина създават ограничения пред тях".

"Искрено се надявам, че в Народното събрание ще има дебат по същество – какво пише в Конституцията, как да помогнем на българските граждани все по-добре и по-ефективно да използват своето право на глас. Няма необходимост от консултации с парламентарно представени политически сили, за да защитя Конституцията на България и правото на българския избирател", заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, предаде неговият пресцентър.