"Аз работех комфортно в правителството, имах подкрепата на премиера".

Това каза вицепремиерът и социален министър в оставка Ивайло Калфин пред БНТ. От думите му стана ясно, че неговото оттегляне се дължи най-вече на политическо решение на АБВ. Той каза, че вчера е благодарил на Бойко Борисов.

"Това беше решение на Националния съвет на АБВ, което излезе вчера. Аз изпълнявам това решение. Много дълги спорове водихме. Още откакто участваме в правителството, имаше гласове, че не можем да реализираме нашите ангажименти. В последния момент се появяваха законопроекти. Натрупаха се проблеми, свързани с начина, по който се управлява страната", обясни Калфин.

Той припомни, че АБВ неведнъж е посочвало секторите, в които има проблеми -  отбрана, сигурност, външна политика, икономическа политика, енергийна политика - по-различно развитие.

По повод твърденията, че АБВ напуска правителството, за да предизвика политически трус заради започналото проучване за нефт и газ в Черно море, Калфин заяви, че тези проучвания няма да спрат.

"България трябва да направи максималното да използва ресурсите на своя територия. При условия, при които държавата има полза от това. Важното на руския газ за България е транзитът, който минава през нас и таксите, които взимаме. Консумацията при нас не е голяма. Това е една от критиките, свързани с Южен поток, където чакаме от Брюксел някой нещо да ни каже", каза Калфин.

По отношение на БСП той заяви, че случилото се на конгреса е изненадващо за него. Но призна, че то дава надежди за евентуално отваряне на диалога и сътрудничество.

"Идеята за предсрочни избори не е привлекателна. Това не води до стабилност, до възможност да се планират инициативите. Предсрочните избори не са добра опция. Премиерът също призна, че правителството в някои сектори загуби темпо. Ако това не бъде наваксано, трудно ще бъдат спрени предсрочните избори", каза Калфин.

За своя евентуален наследник Калфин каза, че неговите заместник-министри са много добри професионалисти в социалната област.