Оттеглянето на АБВ от подкрепата за правителството не е изненадващ ход, а оставката на социалния министър Ивайло Калфин е само предвестник на процеса и няма нищо общо с предстоящата президентска кампания. Така министърът на здравеопазването д-р Петър Москов коментира в ефира на bTV решението на ръководството на АБВ да напусне властта.

"В момента сме свидетели на формиране на ясно очертан, с ясни играчи, политически блок БСП-ДПС-АБВ, които формират ясно обособен пропутинистки блок. И се чертае геополитически вододел - от едната страна е тази пропутинистка конфигурация, която все повече ще се сплотява, затвърждава и ще търси съвместни действия. Въпросът е има ли на този блок политически контрапункт, който да гарантира и отстоява проевропейското бъдеще на България?", заяви здравният министър.

Според него в основата на полическия процес стоят енергетиката и възможността страната да е силна и независима проевропейска държава. В подкрепа на твърдението си припомни, че трусовете в обществото са започнали в момента, в който България е предприела реални стъпки по своята енергийна и газова диверсификация чрез интерконекторите в Гърция и сериозното проучване на българските газови находища по Черноморието.

"Въпросът сега е дали политическите сили от мнозинството - ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и която и да е друга формация ще се равнят по тази геополитическа линия. Ти за проевропейското бъдеще на силна и независима България ли си или си за пропутиновия проект около Първанов, Корнелия Нинова и Доган?", коментира Москов.

По думите му това е сериозна заявка за промяна в политическия курс на България.

"Конфигурирането и сближаването на тези три политически сили - БСП, ДПС и АБВ около пропутинова алтернатива за развитието на България е много по-голяма игра отколкото определена партия или партийка да цели крещящо говорене в желанието си да хване 3, 4 или 6 процента. Тук вече мащабът е друг - не става въпрос дали ще успеем да влезем в парламента, дали ще успее да ни припознае избирателят и дали ще успеем да сритаме партийното си другарче по кокалчето. Предизвикателството е много по-високо", твърди Москов. 

В подобна конфигурация партии като ДСБ нямат място, категоричен е бившият заместник-председател на формацията, но отхвърли възможността тя да се оттегли от Реформаторския блок, а самият блокът - от управлението на страната.

"Реформаторския блок, Патриотичния фронт и ГЕРБ трябва да бъдат на висотата на точно този геополитически вододел. И аз ще употребя целия си ... ако щете авторитет, ако щете доверие, ако щете възможности, които съм изградил като контакти вътре в управляващото мнозинство, за да може тази формация да остане единна, да се разширява, да се засилва и да бъде проевропейската алтернатива на България", категоричен е Москов. 

Москов е убеден, че ДСБ не може да остане в опозиция на управляващото мнозинство, заедно с коалиция като тази между БСП, ДПС и АБВ.

"Аз съм основател на ДСБ. Девизът, с който основахме партията, беше "За силна България в Обединена Европа". Такава партия в опозиция, съставена на пропутинов принцип, няма място", заяви здравният министър.

Москов изключи и възможността за предсрочни парламентарни избори, но само при условие, че управляващото мнозинство остане стабилно.