Абсурдно е да се обвързва оттеглянето на АБВ от властта с конгреса на БСП и новия лидер на партията Корнелия Нинова. Това обяви в предаването „Тази сутрин” зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Той посочи, че Нинова е обявила, че ще продължава да води политиката на Михаил Миков, която била неприемлива за втората лява партия.

По думите на Петков АБВ не е взела изведнъж решението да оттегли подкрепата си за правителството, а причината е, че ГЕРБ са преминали граници, които не трябвало да прекрачват.

"Последният абсурд били последните промени в Изборния кодекс. Ние ясно казахме, че начина, по който се приема Изборния кодекс е абсурден - 200 члена за две нощи. Има една черта, която ГЕРБ мина по брутален начин", каза се Петков.

От АБВ не приемали водената политика в енергетиката, с тегленето на кредит, за да се разплати държавата с американските ТЕЦ-ове и с арогантното поведение на финансовия министър Владислав Горанов към ветераните от войните, обяви още Румен Петков.

Той не отговори конкретно на въпроса дали АБВ ще работи за предсрочни парламентарни избори, както и на този ще се кандидатира ли за президент подалият оставка като вицепремиер Ивайло Калфин. 

"Без съмнение бившият социален министър показа как се прави политика и реформа в един много тежък сектор. Той е стандарт за качество в българската политика. На нас ни е нужен президент, който да отговаря на интереса на България”, каза той.

Петков не пропусна да разкритикува и двойнственото положение, в което се намира Реформаторския блок, след като ДСБ оттегли подкрепата си за правителството.

"Ние не сме като Реформаторския блок – когато казваме, че се изтегляме от властта, изтегляме нашите представители, няма шизофренно поведение", коментира още зам.-председателят на АБВ.