"Звездите на Нощната хокейна лига" победиха "Сборния отбор на Нощната хокейна лига" в зрелищен гала-мач в Сочи с 9 на 5. Най-голямата звезда в отбора победител - самият президент на Русия Владимир Путин, заби една шайба, съобщава ТАСС.

"Хората, които правят това, се организират в 68 района, и това разбира се са молодци", обяви в ефира на "Мач ТВ" руският лидер. Той сподели със зрителите впечатланията си от изиграната среща. Господарят на Кремъл обърна внимание, че всички на леда са хора над 45 години и всички те са за пример на младото поколение. Путин изрази радостта си, че този спортен проект се е реализирал и е за подражание на всички руски семейства. 

Разбира се ние не можем да се мерим със Сборная - националния отбор по хокей на лед на Русия, скромно отбеляза Путин, защото там всички са професионалисти от най-високо ниво, но с радост и от все сърце им желаем късмет и ярки победи навсякъде по света.

Президентът е инициатор на идеята за създаването на Нощната хокейна лига. В нея играят любители, основно във вечерните часове след работа. Затова и името й е такова. Първият мач е бил през 2012 година. 

Путин обича да спортува и винаги тези негови занимания, както всички негови прояви, са широко отразени в медиите. Рейтингът му в Русия е толкова голям - трайно над 85 на сто, че граничи с култа от съветско време, коментират местни зевзеци. И припомнят как по времето на страшния съветски диктатор Сталин всички са го боготворяли и всяко негово действие е било приемано като нещо изключително и пример за подражание. Едва след смъртта му обаче Юз Алешковски е написал през 1959 година подигравателната песен "Товарищ Сталин, вы большой учёный". И то след като Хрушчов развенчава култа към Сталин.

Според шегаджиите в Русия скоро може да се появи песен "Товарищ Путин, вы большой хокеист". Защото, както те твърдят, президентът имал развито чувство за хумор и нямало да има нищо против, дори можел да си направи с нея ПР акция. Така както приел и сега с усмивка всички иронични коментари в интернет по повод падането му на леда по време на мача.