Два варианта за наследник на министъра на социалната политика Ивайло Калфин се въртят сред управляващите от ГЕРБ. Единият е вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев да поеме и ресора на подалия оставка свой колега, разказаха източници от партията. Другият вариант бил на поста да се върне социалния министър от първия мандат на Бойко Борисов - Тотю Младенов.

"Тези имена се чуват, но решението може да е и друго, всичко зависи от премиера", заяви високопоставен ГЕРБ-ер.

Според запознати обаче Младенов бил по-малко вероятният претендент. Поне това е версията в парламентарната група на управляващите. В момента бившият социален министър е съветник на премиера в политическия му кабинет. Самият Младенов не успя да стане депутат в 43-ото Народно събрание, защото бе изместен от второто място в листата на партията във Враца от Красен Кръстев с преференция. И Кръстев се закле като народен представител. Младенов бе кандидат за депутат само от Враца - бе един от малкото бивши министри, чието кандидатстване за НС не беше подсигурено от две места. 

ИВАЙЛО КАЛФИН: ЩЕ СЕ РАДВАМ, АКО АБВ И БСП ИМАТ ОБЩ КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Според партийната клюка причината, поради която вероятността бившият министър да се върне в социалното министерство е, че шефът на ПГ на Цветан Цветанов би имал възражения. Работата на партийния апарат пък била причината Младенов да бъде изместен в депутатската листа, твърдят местни активисти.

Вицепремиерът Дончев бил с шансове, въпреки че има два ресора, макар и без свое министерство. По аналогия със ситуацията с Меглена Кунева, която също нямаше портфейл преди да поеме и образователното ведомство, било логично Бойко Борисов да прибегне до подобен ход, разказват избраници от мнозинството. Премиерът постъпи така и с вицепремиера Румяна Бъчварова, когато тя пое МВР след оставката на Веселин Вучков.

"Не знам кой ще бъде предложен, може да е съвсем различно предложение, но нагласата е министерството да се поеме от ГЕРБ, а не от коалиционен партньор", каза пред Клуб Z ръководен кадър на управляващата партия. По думите му от Патриотичния фронт не са предявявали претенции за мястото към момента и нямало "ревизия" на тезата им, че подкрепят властта, но без да имат министерски постове.

Според друг ГЕРБ-ер партията вече е дала достатъчно ресори на парнтьорите си, за да се очаква и социалната политика да бъде разпределена между тях.

Дончев в момента е в Лондон с премиера Бойко Борисов и с Румяна Бъчварова за участие в Антикорупционна среща на върха, която ще се проведе на 12 май. Борисов ще има работна среща и британския премиер Дейвид Камерън преди форума.

Засега не е ясно и кога Народното събрание ще гласува оставката и името на заместника на Калфин. Дотогава той изпълнява задълженията си като министър в оставка.

Това ще е третата рокада в правителството за година и половина, след като първо вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка, а след това Борисов се раздели и с образователния министър Тород Танев.