ВСС се вкара в едночасова ялова дискусия днес, а главният прокурор Сотир Цацаров нарече несериозно това, че трябва да дадат експресно становище по втория пакет промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), предложени от Министерството на правосъдието.

Днес стана ясно, че проектът с предложения за промени е постъпил във вторник следобед в Съвета, но пък от МП им съобщили, че трябва да са готови със становището си до понеделник, когато е заседанието на Съвета за съдебна реформа. Т.е. - днес е единственто възможно заседание на пленума (целия състав) на ВСС.

Зад тези аргументи - обсъждането на съдебната реформа да влезе като извънредна точка в дневния ред бе председателят на ВАС Георги Колев. Макар че двамата обикновено демонстрират единодушие, този път Цацаров каза, че не е сериозно в 9.28 ч да научава, че е внесен като извънредна точка такъв сериозен въпрос с такъв обем и с такава важност.

... Защото в понеделник имало Съвет по съдебна рефрма. Ами много просто - съветът ще отиде в сряда, а ние ще направим пленума в понеделник. Веднъж пък и някой ще се съборази с нас, а не само ние, беше първото предложение на главния прокурор.

Цацаров добави, че лично той няма проблем, защото по текстовете, които касаят прокуратурата, няма кой знае какви корекции, но това не важи за други членове на съвета.

Ако си сложим ръка на сърцето, ще се съгласите, че много малко от нас са готови да изразят становище, включи се веднага в същата посока прредставляващият Димитър Узунов.

А Цацаров прогнозира, че вероятно ще бъдат натиснати с аргумента "няма време" и отбеляза, че ако бъдат честни... наистина няма време за реформата. Но такава спешност е "институционално несериозна".

Завъртяха се всевъзможни идеи - от това да се изхвърли точката от дневния ред, през това да се вкара, но да се излезе с решение, че днес няма да се произнасят, до това да се изхвърлят другите точки от програмата и да се обсъждат само промените.

Румен Георгиев предложи да се изтъкнат само очевидните от тяхна гледна точка проблеми в проекта и заизрежда - че за труда на следователите няма нищо, че текстовете за електронното правосъдие са писани "преди години"...

- Ама това не е ли по същество - отбеляза Димитър Узунов

- Ами по същство е - призна си Георгиев.

- Нека решим първо точката дали ще бъде - каза Узунов.

Настъпи нещо, което може да се определи като твърде близко до дефиницията за какофония. А главният прокурор съвсем се доядоса от факта, че всъщност днешното заседание е планирано да е само 1 час - от 10.30 ч е насрочено заседание на съдийската колегия.

Той заизрежда:

Сериозно ли е да има в понеделник Съвет за съдебна реформа и на него да няма становище от ВСС по промените в Закона за съдебната власт - не е сериозно.

А сериозно ли е в 9,28 ч да научим, че има такава извънредна точка в дневния ред, в 9.30 ч да започнем обсъждането и да научавам, че в 10.30 ч има насрочено заседание на съдийската колегия?  

И някой да иска от нас за 60 минути да изкараме този дневен ред и да обсъдим Закона за съдебната власт. Не е сериозно. Аз в такова нещо няма да участвам.

Цацаров започна и да пита КОЙ: кой вкара допълнителната точка и кой насрочи в 10.30 заседание на съдийската колегия.

Тая съдебна реформа е по-бърза от Октомврийската революция, констатира той.

И отбеляза, че се "държат все едно е петък, ама не е - утре е петък и е работен и после има събота работен ден".

Сред многото предложения се откроиха тези - в петък да се занимае правната комисия с промените, а в събота да се насрочи извънредно заседание. 

В 10,28 ч - на 58-ата минута от обсъждането и фактически 2 минути преди часа, в който трябва да свършат заседанието, членовете на съвета за пръв път гласуваха дали изобщо точката да влезе в дневния ред. Така тя отпадна от днес, а с друго гласуване приеха, че ще има извънредно заседание в събота.