"Не сте богове, не сте императори, трябва да спазите закона" - така се обърна към депутатите сценаристът на телевизионното предаване "Шоуто на Слави" Тошко Хаджитодоров.

Той говори от парламентарната трибуна като представител на инициативния комитет за референдума на шоуто, който днес Народното събрание обсъжда и ще гласува.

Хаджитодоров призова народните представители да пуснат без редакция всички шест въпроса, които са подписани от близо 700 хил. граждани.

"Референдумът е желание на голяма част от българските граждани. Предполагам, че не е нужно да ви убеждавам, защото сте прочели мотивите", заяви сценаристът.

Според него това е исторически момент за сегашния парламент.

"За първи път може да докажете, че сте Народно събрание, което означава, че представлявате хората, като се съобразите с искането на българските граждани и спазите закона, който вие сте приели", заяви сценаристът от "Шоуто на Слави".

Той обясни, че на вчерашното заседание на правната комисия останал "втрещен", защото въпросът за електронното дистанционно гласуване е бил премахнат.

"Народното събрание не може да маха въпроси, инициирани от граждани. Въпросът за електронното гласуване мина през референдум, но той не е валиден", посочи Хаджитодоров, визирайки слабата активност на вота.

Според него законът дава право да се пита същият въпрос на следващо обществено допитване.

"Вие сте законодателния орган в тази страна. Ако законодателният орган нарушава закона, то всеки гражданин ще може", добави той.

Хаджитодоров посочи, че въпреки несъгласието си с някои от въпросите, от ГЕРБ, Рефоматорския блок и Патриотичния фронт имали доблестта, а от БСП - не. Йорданов призова левицата един път да не мисли за собствената си партия, а да докажат, че онзи конгрес, на който избрали нов лидер, е наистина е ново начало.

"Пропускам ДПС и ДОСТ, които са загубили облика на партии, а са корпоративна организация", добави той.

"Или влезте в историята като първото Народно събрание, взело отношение по искане на гражданите, или затвърдете мнението, което гражданите имат предвид за вас", добави Хаджитодоров.