Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува недостатъчното военно присъствие на НАТО в Черноморския регион и призова алианса да засили сътрудничеството между страните членки в тази зона, съобщи Фокус.

„Трябва да засилим координацията и сътрудничеството си в Черно море. Надяваме се на конкретни резултати от срещата на върха на НАТО през юли във Варшава. Черно море трябва да бъде море на стабилност. Казах на генералния секретар, че силите на НАТО отсъстват в региона на Черно море и именно затова то почти се е превърнало в езеро на Русия. Трябва да изпълним дълга си, тъй като сме страни с излаз на Черно море. Ако не предприемем действия, историята няма да ни прости“, посочил Ердоган в Истанбул.

Той е подчертал още, че приемането на Босна и Херцеговина и на Македония в НАТО е важно за сигурността и стабилността на региона.

На друга среща със симпатизанти президентът заяви, че няма да позволи Турция да се превърне в "лъв вегетарианец". Гневния му коментар бе по повод критиките за промени в конституцията, съобщава "Хюриет". Както е известно Ердоган иска да смени парламентарната република с президентска - някаква турска версия на американската или френската система на управление. Разликата между конституциите на САЩ и Франция - и двете президентски републики, е, че в Париж командва президент, но има и премиер, докато американският държавен глава е един вид и министър-председател. Подобна на френската система е и руската, в която Путин е пълновластен господар, но формално има и премиер.

"Никой няма право да превръща Турция в лъв, който е на вегетарианска диета. Трябва всички да намерим най-доброто решение за промяната на конституцията в името на страната и желанията на народа", изтъкна Ердоган. Според него времената вече много са се променили и сегашният турски основен закон не отговаря на съвременните изисквания за управление.