Къде са отишли парите на Корпоративна търговска банка (КТБ)? Много хора си задават този въпрос, особено на фона на постоянно излизащите нови списъци и скорошния доклад на компанията "Аликс Партнерс", в който кредитите и имената на някои фирми са малко по-добре подредени.

"Аликс Партнерс": От КТБ могат да се съберат не повече от 750-800 млн. лева

Последният анализ на проекта "Досиетата КТБ" (ktbfiles.com) на Центъра за либерални стратегии, програма "Достъп до информация", асоциация "Прозрачност без граници", е озаглавен "КТБ Топ100 - Къде са парите?", като обобщава информацията за стоте най-големи кредитополучатели на КТБ, като в първат си публикация представя десет от тях - "Партнер Лизинг", "Глас Индъстри", "Нафтекс Петрол", "Алфа Кепитъл", "Родина Пропъртис", "Интегрирани пътни системи", "Дунарит", "Инфраструктурна Компания", "Болкан Глас", и "Евробилд 2003".

Статистиката показва, че 90% от кредитите на КТБ - около 4,85 млрд. лв., са отпуснати на най-големите 100 кредитополучатели. А те в по-голямата си част са свързани с някогашния бизнес тандем Цветан Василев-Делян Пеевски.

От публикациите може да разберете кое дружество с каква цел е било създадено, както и какво се случва с него след краха на КТБ. Авторите обещават профилите на фирмите да се актуализират непрекъснато с последните развития около тях.