Бойко Борисов е в топ 10 на най-активните и най-ефективни политици в социалната мрежа Google+. Това научаваме от изследването на световната ПР-фирма Burson-Marsteller.

Google+, социалната мрежа на интернет-гиганта, е вече втора по потребители - много зад Фейсбук, но пред микроблогинг платформата Туитър. 

Премиерът се нарежда както до негови колеги - премиерите на Индия и Украйна, така и до страници на иституции като Белия дом, Държавния департамент на САЩ и Европейската комисия.

Категориите, в които Борисов влиза в топ 10, са две - най-активен и най-ефективен.

Макар повечето политици да имат профили в Google+, те рядко публикуват в социалната мрежа. Барак Обама е очаквано с най-много последователи, но дори не влиза в топ 10 по активност.

Премиерът е 7-мият най-активен, със 148 публикации през 2016 г. На първо място с 1455 е страницата на бразилското правителство, а директно пред Борисов, със само 18 публикации повече е Европейската комисия.

Лидерът на ГЕРБ е малко по-назад - на 9-то място и във втора класация - на най-ефективните политици. Това се базира на това колко потребители имат интеракциите с постовете, спрямо броя на самите постове.

Тук шампион е индийският премиер Нарендра Моди с 1899 интеракции, следван доста по-назад от Белия Дом, премиерът на Обединените Арабски Емирства, върховният лидер на Иран, Петро Порошенко и други. След Борисов е вече бившият украински премиер Яценюк.

Google+ бе обявявана многократно за провал, поради политиката на Google след купуването на YouTube да принуждават хората да се регистрират в социалната им мрежа, ако искат да имат профил и в сайта за видеа. Въпреки твърденията, че бройката им е надута, според специалисти Google+ си има и своя собствена аудитория, и хора с акаунт във Facebook и други социални мрежи. 

Профилът на Борисов в социалната мрежа можете да намерите тук. Публикациите са идентични с тези във Фейсбук профила му.