"Истински се надявам държавата да не бъде тласната в хаос. Да има парламент, за да можем да приемем всички тези закони. Защото останалото - без парламент месеци наред, не виждам как ще се справим и с тази задача. Но това е вашата воля, това зависи от всички политически партии и тук много разчитам и на вас".

Така премиерът Бойко Борисов се обърна към депутатите по време на парламентарния контрол. Поводът - въпрос на депутати от БДЦ дали държавата ще поиска отпадане на "обидния" мониторинг върху правосъдната ни система и вътрешната сигурност.

Премиерът уточни, че според него по-точната дума за монигоринга е "сътрудничество". И изрази надежда, че след стъпките напред в съдебната реформа - разделянето на ВСС на две колегии и засилването на ролята на Инспектората към ВСС, сега ще се приемат промените в Закона за съдебната власт и процесуалните закони. По думите му страната е на прав път, а правилният подход към свалянето на мониторинга е да си свършим работата.

"Това е работа, която и народът иска, и Брюксел препоръчва", обясни Борисов.

Премиерът припомни, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вече е заявил, че в рамките на мандата му мониторингът за България ще бъде прекратен. И съобщи, че в сряда министрите на вътрешните работи и на правосъдието Румяна Бъчварова и Екатерина Захариева, заедно с главния прокурор Сотир Цацаров отново ще са в Брюксел, за да се съгласуват и предварително стъпките по реформите. 

"Лесно можем да се правим на обидени, но сами знаем, че имаме още много работа да свършим. Ако го направим, до лятото догодина очаквам да има решение", каза още премиерът.   

На финала на отговора си Борисов дори даде за пример "изявление на един от терористите", който заявил, че се опитал да мине през България, но вместо това минал през Гърция по другия път, защото граничарите у нас били много добри. Това според премиера е доказателство, че "животът е показал, че сме готови за Шенген" и службите у нас си вършат работата