Вицепремиерът Томислав Дончев коментира в кулоарите на парламента събитията от последните два дни, когато той първо бе публично оповестен като най-вероятен социален министър, а впоследствие са оказа, че не той ще наследи Ивайло Калфин. Дончев бе питан дали е получавал подобно предложение и на какво се дължи разминаването между премиера Бойко Борисов и шефа на парламентарната група Цветан Цветанов по въпроса.

"Мога да се съглася или да откажа ако ме поканите на кафе. Въ висшата държавна служба такива неща няма, когато става дума за такива тежки отговорности. Благодаря на всички коментари, предложения, включително добрите оценки при хипотезата да поема отговорностите на министър на труда и социалната политика.

Това обаче би довело до невъзможност да си върша работата по всички останали ресори с енергията и желанието, с което трябва. Само да напомня - освен еврофондовете аз имам ангажименти и към икономиката, особено към енергетиката. Няколко проекта, дори свързани особено с газовия сектор, ги движа едва ли не на ръчно управление. Така че от това би пострадало всичко останало, което правя", отговори вицепремиерът.

Той допълни, че през последните два дни е бил заедно с премиера в Лондон и не е получавал предложения нито по телефона, нито в писмен вид.

"Да, с министър-председателя коментирахме и вчера по време на полета и днес подобни сценарии. Вариантът аз да поема тези функции не е стоял. от гледна точка на категоричността, че това, би довело до тежка щета за всички останали ресори. А и простете ако един човек става за всичко той по всяка вероятност не става за нищо", каза Дончев.

Той допълни, че му е трудно да обясни откъде се е получило това недоразумение и бе категоричен, че не е разговарял с Цветанов.

Дончев коментира и тезата, че АБВ е напуснала управлението заради интереси, свързани с енергетиката и по-специално заради започването на проучванията за нефт и газ в Черно море.

"В политиката причините за едно действие или бездействие в повечето случаи са многомерни. Един подобен сценарий не може да бъде изклщчен", каза той.