Военните закарали вчера в двора на резиденцията на Путин "Бочаров ручей" най-ново поколение армейска техника. Държавният глава се любувал на модерните оръжия и решил да отвори вратата на една бронирана джипка, за да види какво има вътре. Но, за ужас на генералите около него, вратата не се отворила. Тогава началникът на Главното автобронетанково управление към Министерството на отбраната генерал Шевченко се притекъл на помощ. Дръпнал яко ръчката на машината "Патриот" и... тя му останала в ръката.

Първоначалният конфуз скоро преминал в шеги по темата, а днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери журналистите, че няма да има никакви наказания - нито за производителите, нито за генералите.

Да не търсим под вола теле и да не раздуваме случката, обясни гласът на Путин. Още повече, че дръжката вече била монтирана обратно на мястото си, увери Песков, цитиран от ТАСС.

"Цялата тази история няма никакво отношени към качеството на машината, нито може да служи за основание за заключения по изработката на джипката. Затова предлагам с хумор и доброжелателност да се отнасяме към подобни куриози", призова Дмитрий Песков.

Технически експерти обяснили, че гафът станал, защото не бил включен мотора на "Патриот"-а. Тогава се блокирали и вратите. И затова Путин не успял да отвори. Но все пак не могли да обяснят "научно" защо дръжката е останала в ръката на генерала.

Само преди 15 дни президентът се бе приготвил да реже лентата на новия ракетен полигон "Восточний" в  Амурска област и... ракетата не излетя. Бесен, Путин обяви: "Виновните ще лежат на наровете, ще им се наложи да сменят топлите домашни завивки". На другия ден все пак ракетата потегли, но съгрешилите - от най-горе до долу, бяха или уволнени или дадени на разследващите органи.

РУСКИЯТ ТАНК ЧУДО "АРМАТА" СЕ СКАПА

Миналата година най-новото руско чудо - танкът "Армата" се скапа на последната репетиция за парада по случай 70-годишнината от победата над фашизма. Машината, с която Кремъл искаше да смая Запада, зацикли на Червения площад, запуши и спря. Дойде и танк с теглич, но - пак нищо. Все пак накрая "Армата" тръгна, а на истинския парад нямаше провали.