Фактът, че Слави Трифонов предлага референдум, показва, че има сериозни политически намерения. Това заяви лидерът на "България без цензура" Николай Бареков в ефира на "Лице в лице" по бТВ.

"В момента това, което прави Слави, е да повтаря модела "Бареков" - една телевизия, едно предаване, един водещ", обясни още евродепутатът.

Той заяви, че част от идеите в референдума са предлагани и от неговата формация - например въпрос №6, който пита дали искаме областните и районните шефове на МВР да бъдат избирани пряко от народа.

"Ние предлагахме съдии и прокурори да бъдат избирани по този начин. И тогава нямаше как да обвинявате Цацаров, че ги командва прокурорите. Българският народ с две неща се сблъсква ежедневно - здравната система и съдебната система", обясни Бареков.

Основна тема на разговора обаче беше дали БДЦ ще бъде новият "златен пръст" на ГЕРБ в управлението, след като АБВ излязоха от властта.

"Преди две години имаше парламентарни избори, влязоха депутати в парламента с партия ББЦ и лидер Николай Бареков. Един напусна в началото, 13 минаха в групата на г-н Ковачки, един остана верен. Хората гласуваха за мен, защото аз бях опонент на г-н Борисов. Аз предложих образователен ценз, полицейски шефове на районни управления - това, което предлага сега Слави. Тези хора влязоха с тези обещания, сега подкрепят нестабилното управление на г-н Борисов", заяви лидерът на ББЦ.

И повтори, че депутатите от БДЦ не са предали него, а избирателите си. Според него не е морално те сега да поддържат управлението:

"Този човек, който купи моите депутати и сега ги държи на къса кашка, как ще управлява заедно с Борисов?" попита той по адрес на Христо Ковачки.

И подчерта, че ги е взел "буквално от улицата, включително Росен Петров го изкарах тук от бТВ".

Бареков натърти отново, че не е финансиран от Цветан Василев, и че тогава "Василев го нямаше, банката падна, КТБ фалира". ББЦ бе регистрирана през януари 2014 г, първите проблеми на КТБ с ликвидността бяха на 20 юни.

Според него на следващите избори хората няма да гласуват за старите лица в политиката - Борисов, Първанов или други. Водещата Цветанка Ризова го попита как тогава си обяснява победата на ГЕРБ на местния вот.

"Местните избори са друго. Ако бях напримеп жител на Бургас, без да съм гербаджия, щях да гласувам за Димитър Николов. За Пловдив щях да се колебая... но ако бях от София, нямаше да гласувам за госпожа Фандъкова", обясни той.