Ако издигането на кандидатурата на Росен Плевнелиев за втори мандат от ДСБ не е тежка политическа глупост, то е политическа интрига.

Така вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева отговори в Русе на въпрос как оценява реакцията на президента, който според "24 часа" е нарекъл акцията на водача на ДСБ Радан Кънев от вчера "тежка политическа интрига". 

Преди ден ръководството на тъмносините, начело с Кънев, се обяви за широко десноцентристко и проевропейско обединение, което да насърчи държавния глава да се кандитира отново на изборите през есетна. По-късно от "Дондуков" 2 реагираха официално, че това предложение не е съгласувано, а самият Плевнелиев ще обяви намеренията си до края на месец юни.

ДСБ: ПЛЕВНЕЛИЕВ ЗА ВТОРИ МАНДАТ. ПРЕЗИДЕНТЪТ: ТОВА Е ИНТРИГА

"С президента не е говорено и това наистина е крайно необичайно - да се издигне кандидатура, без да попиташ човека. Не мога да си го обясня по никакви нормални политически или човешки правила", заяви Кунева, цитирана от пресцентъра на партията й.

Според Кунева обаче, освен президента, другата цел на акцията е единството на РБ.

"Не можем да се примирим с интригата и омразата. Това са две стоки, които се слагат на масата и за които, за съжаление, винаги има продавачи и купувачи. Аз не съм в този бизнес", заяви тя. И продължи: "Ако някой иска да убие РБ, то това е да прави такива скандали. Два дена да се хвърли държавата да се занимава с несъществуващи предложения е загуба на ценно време".

Кунева каза още, че сутринта е провела среща с представителите на РБ в Русе. Местните структури искат да работим заедно, надявам де да окажат позитивен натиск за приличие на централните си ръководства.