ИЗАБЕЛ ФИНКЕЛ

„Никой няма право да превръща Турция в страна, в която лъвовете са обречени да бъдат вегетарианци“. Объркващо?

Когато е използвано от президента Реджеп Тайип Ердоган може да се окаже, че оцеляващите на салата лъвове е все едно страна да използва стар софтуер, въпреки че разполага с модерен хардуер. Или не? Лъвовете вегетарианци и отживелият софтуер са същото като тясна риза, ако използваме друга скоро изречена от Ердоган фраза. Тези изразителни метафори се свеждат до едно нещо - до нещата, използвани в решимостта на президента за придвижване на Турция далеч от парламентарната система, която той казва, е надживяла своята полезност. Поне от избирането му на поста през август 2014 г. Ердоган търси начини за изместване на центъра на властта в Турция към президентството, вместо в парламента, разширявайки набора от неговите правомощия на това, което преди беше най-вече церемониалната роля.

Поради тази причина икономистът от "Capital Economics" Уилям Джексън поставя последните обрати във фразата на президента в континуум с други изрази на неговата мощ, като отстраняването на неговия министър-председател, което срина пазарите миналата седмица. Саркастичната забележка за лъвовете е опит да се възползва от инерцията след свалянето на премиера Ахмет Давутоглу и да върне в дневния ред конституционната реформа. В интервю за агенция Блумбърг бившият президентски съветник Бурхан Кузи разкри, че зад кулисите плановете за политическа реформа са в разгара си. Управляващата партия в Турция може да окаже натиск за „пакет от мини конституционна промяна“, който позволява на Ердоган да поеме ръководството на управляващата ПСР като преходна стъпка по пътя към засилена президентска система, каза той. Държавният глава сега би трябвало да е надпартиен, така че Ердоган се отказа от връзките с партията, която той основа, когато беше избран в президентството преди почти две години. В навечерието на отпътуването на премиера Давутоглу, ПСР планира да избере своя нов председател на извънреден конгрес, който ще се проведе по-късно този месец. Като се имат предвид амбициите на Ердоган, новият председател не може да остане дълго на това място, каза Kузу, който е работил в продължение на много години за преформулиране на старата конституция на страната.

Все пак според Ердоган отправната точка е, че Турция може да се извиси единствено чрез минаването към президентска система. “Двуглавата система на управление“ е показала своята неефикасност, каза той, когато разглеждаше темата по-директно. Лъвският коментар, направен в реч във вторник, отразява чувства, изразявани в по-щастливи времена от бившия турски премиер Ахмет Давутоглу. Когато той обяви оставката си миналата седмица с решение, за което на прощалната си пресконференция каза, че не е негово, той понякога изглеждаше като застъпник на собствената си чрез лобиране за промяна на конституцията, която ще ореже собствените му правомощия. И все пак поне в един случай Давутоглу изглежда приписа причината за загубата на партията на първия кръг на парламентарните избори на домогването на Ердоган към по-силно президентство. Турският народ иска промяна, но не отвъд парламентарната система, каза бившият професор по история Давутоглу след първите, неубедителни парламентарни избори през юни 2015 г. Това беше един от първите знаци за несъгласие с човека, който беше избрал да наследи. Преди коментарите на Кузу изглеждаше, че за да бъдат разширени официално правомощията на Ердоган, ПСР би трябвало или да прекара променената конституция през референдум, или през парламента при наличие от мнозинство от две трети от гласовете – нещо, с което тя сама по себе си не разполага.

Докато процесът за стигане дотам остава неясен, президентът Ердоган е сигурен за характера на системата, която той предлага. За това майсторът на реториката има друга метафора: "Турската президентска система няма да бъде същата като тази на САЩ - нито ще има нещо общо с диктатурите на Африка", каза той на скептиците миналия април. „Тя ще бъде уникална за Турция. Помислете за пчела, летяща от цвят на цвят и създаваща уникална смес от турски мед“.

Статията е публикувана в агенция "Блумбърг". Препечатваме я от БГНЕС