Президентът Росен Плевнелиев покани в България папа Франциск. Това стана по време на аудиенцията на държавния ни глава във Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Двамата разговаряха около половин час, предаде "Дарик". След срещата президентът обобщи, че посланието на папата е било:„Обикновеният човек е важен. И той, обикновеният човек, трябва да види успеха и прогреса".

 

За пръв път българска делегация ще влезе в папската библиотеката и ще види Манасиевата хроника и други ценни български средновековни ръкописи.

Плевнелиев подари на папа Франциск реплика на икона, която се пази в Роженския манастир, и част от житието на Св. Климент, направено от български калиграфи.

В отговор Франциск дари българския президент с реплика на скулптура с маслиново дърво със здрави корени, но разделена на две корона, символизираща проблемите на човечеството и посланието за единение.

Посещението на Плевнелиев във Ватикана е свързано с две годишнини - 1100 години от успението на свети Климент Охридски и 1150-годишнината от преговорите на княз Борис I с папа Николай.

 

Българският подарък към папа Франциск беше реплика на икона, която се пази в Роженския манастир и част от житието на Св. Климент, дело на  български калиграфи.

Президентът с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин