БЕРЛИН – Да останат ли в сила наложените спрямо Русия санкции? На този въпрос държавите членки на Европейския съюз трябва да отговорят до края на юли. Много от тях са против наказателната мярка – политици, но и граждани.

Санкциите бяха наложени на Москва през 2014 г. заради анексирането на Крим и горещия конфликт в Източна Украйна. Срокът непрестанно беше удължаван, последният изтича на 31 юли т. г. 

Германският външен министър - социалдемократът Франк-Валтер Щайнмайер, е на мнение, че сред държавите от ЕС има големи колебания по въпроса за продължаване на санкциите срещу Русия.

“Видно е, че в ЕС расте съпротивата санкциите да бъдат продължени. За разлика от миналата година, сега ще бъде далеч по-трудно да се стигне до единодушна позиция”, заявява дипломат номер 1 на ФРГ за влиятелния берлински в. “Тагесшпигел”.

Същевременно редица германски политици – социалдемократи и християндемократи, са за вдигането на санкциите.

Такава позиция изрази днес пред неделното издание на “Ди Велт” - “Велт ам Зонтаг”, християндемократът Станислав Тилих, премиер на федералната провинция Саксония и приближен на канцлерката Ангела Меркел:

“Целта ни трябва да е колкото се може по-скоро да бъдат вдигнати санкциите срещу Русия. За Германия и ЕС Русия е важен търговски партньор, който не искаме да загубим. Диалогът с Москва трябва да се поднови, за да се изяснят спорните политически въпроси и те да бъдат изчистени.”

На подобно мнение за същото издание застава и икономическият министър на Северен Рейн-Вестфалия - социалдемократът Гарелт Дуин:

“Надявам се, че ще се постигне решение за отпадане на санкциите или най-малкото те да бъдат смекчени. Германия и Русия са си нужни, при сваляне на напрежението печелят и двете страни. Политическа стратегия от рода на “око за око и зъб за зъб” никога не е водела до постигане на цел.”

Самият Щайнмайер подчертава, че никой няма полза от конфликт с Русия. Напротив – без тази страна не биха могли да бъдат решени международни кризи. Висшият дипломат припомня и факта, че Москва е изиграла ключова роля при сключване миналата година на ядреното споразумение с Иран.

Същото се отнасяло и до конфликта в Сирия и другаде:

"Русия ни е нужна при потушаването на големи международни кризисни огнища. Особено преките разговори между американци и руснаци напоследък доведоха до значително ограничаване на насилието в Сирия.”

Преди три месеца никой не вярвал, че това би било възможно.

“В наш интерес е да пирвлечем Русия като международен партньор. Няма убедителни примери в историята, когато изолация да ни е приближавала към мира. Поради тази причина Германия има и интерес Русия да се върне в Г -8”, изтъква Щайнмайер.

Според последните социологически проучвания и германските граждани се обявяват за край на санкциите срещу Русия. Една трета от допитаните настоява за незабавно слагане край на наказателната мярка. Според друга една трета, ако това сега се окаже невъзможно, то поне би трябвало санкциите да бъдат смекчени.