Белгийските правоприлагащи органи са оставили без последствие доклад на информатор, който е можел да доведе до неутрализиране на двама ключови участници в атентатите в Париж на 13 ноември, съобщи днес държавната телевизия РТБФ.

Компрометиращите данни стигат до медиите в хода на парламентарна анкета за действията на властта против тероризма преди атентатите във френската столица и последвалите атаки в Брюксел на 22 март.

Цитирайки "претовареност" и липса на достатъчно улики антитерористичното звено на федералната полиция е отказало да работи по дело подадено му от прокуратурата, засягащо братята Брахим Абдеслам и Салах Абдеслам, френски граждани, живеещи в Брюксел.

Първият от тях беше един от камикадзетата самовзривили се в Париж миналия ноември, а вторият се отказа да задейства експлозивите в последния момент и на 18 март тази година беше арестуван в Брюксел след четири месеца бягство. Белгия го екстрадира във Франция, където той очаква да бъде съден.

Сведение от информатор от февруари м.г. е говорело за връзки между двамата братя и бъдещия "мозък" на парижките атентати, Абделхамид Абаауд, съобщи телевизията. Полицията в Белгия го е получила в хода на следствие след престрелка в източния град Вервие на 15 януари 2015 година, когато тя уби двама членове не терористично ядро. Те оказаха въоръжена съпротива при опит да бъдат арестувани.

Убитите се оказаха съзаклятници с Абаауд, който по това време се е биел в Сирия, а по-късно се е върнал с фалшиви документи в Европа в бежанския поток от Сирия. Информаторът е докладвал за радикализацията на двамата Абдеслам, за споделени техни намерения за заминат за Сирия и телефонни разговори с Абаауд. 

През март екип на федералната полиция отказва да доразследва случая, позовавайки се на претовареност с други дела, през юни прокуратурата го класира "без последствия", съобщи РТБФ. Междувременно Брахим и Салах Абдеслам са били за кратко арестувани от местната полиция в родния им Моленбеек и освободени по липса на доказателства. 

Това е поредното свидетелство за пропуск в работата на белгийското правосъдие и служби за сигурност, които са позволили на терористите да подготвят и извършат нападенията в Париж и в Брюксел, които взеха съответно 130 и 32 жертви.