Парламентът ще дебатира и гласува днес ветото на президента върху текстовете от Изборния кодекс, които въведоха ограничения за гласуването на българите в чужбина. Ветото мина в правната комисия, като единствено от Патриотичния фронт гласуваха "за" текстовете от кодекса.

За да бъде преодоляно ветото поне 121 депутати трябва да гласуват в подкрепа на приетите вече текстове. С огледа конфигурацията в пленарната зала това е малко вероятно да се случи.

ПАТРИОТИЧНИЯТ ФРОНТ ОСТАНА В ИЗОЛАЦИЯ ЗА ГЛАСУВАНЕТО В ЧУЖБИНА

Първоначално с подкрепа от ГЕРБ се прие идеята на Патриотичния фронт в чужбина да се гласува само в посолствата и консулствата на България. Това обаче предизвика протести и в обществото, и сред останалите партии в управляващата коалиция. След срещи и совалки се постигна съгласие за друг текст. В рамките на ЕС се запазва възможността избирателни секции да се разкриват без ограничения и там, където няма посолство или консулство, ако поне 100 българи са подали заявление за това.

Извън ЕС обаче могат да се отворят секции само в български дипломатически представителства или по една секция в градове с население над 1 млн. души при подадени поне 100 заявления.

Именно върху тези текстове президентът наложи вето. Те предизвикаха бурни протести, в които активно се включиха българи от чужбина.