От нискобюджетната авиокомпания "Райънеър" обвиниха българските власти в неправомерна държавна помощ към "България ер" и дори намекнаха, че е възможно да изпратят писмо до Европейската комисия по тази тема.

Главният търговски директор на компанията Дейвид О'Брайън обяви в София, че "България ер" дължи на столичната аерогара летищни такси за близо 3 години назад, които са на стойност около 30 млн. евро.

Според него българската компания чрез собственика си държи по 40% в концесионерите на летищата във Варна и Бургас и попита дали и на тях дължи пари. 

Става дума за компанията "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт", която пое стопанисването на морските аерогари през 2006 г. В дружеството 60% са собственост на германската Fraport, а останалите 40% от пролетта на 2008 г. официално са на компания от групата "Химимпорт", която е собственик и на авиопревозвача "България ер".

"Смятаме, че не е честно една компания да не плаща, а от другите да се изисква това", обясни О'Брайън. 

Клуб Z потърси за коментар пресслужбата на Летище София. Оттам обясниха, че между аерогарата и "България ер" има погасително споразумение, което се изпълнява от превозвача.

"Към днешна дата дългът на авиокомпанията към нас е на стойност 55,646 милиона лева", уточниха още от Летище София.

Според пресслужбата на аерогарата "България ер" погасява задълженията си по доброволен ред заедно с лихви за просрочие. От летището уточняват, че дълговете не са за три години назад, а забавените плащания са от последната година и половина.