Комунистите в Русия ще агитират с лика на Сталин в кампанията си за предстоящите през септември избори на Държавна дума, пише "Комерсант". Вестникът се позовава на ЦК на комунистическата партия.

Руските комунисти са започнали вече агитподготовка по места. Опитват се да издигнат бюст на Сталин в северния град Архангелск, а в Пенза вече са вдигнали нов. Освен това на конференция в Пенза настояват да бъдат отменени решенията на XX конгрес на КПСС, развенчал през 1956 г. "култа към личността на Сталин". Очаква се на червения конгрес, който ще се състои в Москва на 24 и 25 юни, да бъде изчистен образа на Сталин и да бъдат "дезавуирани лъжите на Никита Хрушчов, които били изцяло от лични подбуди". 

Никъде обаче не се казва дали все пак ще бъде взет под внимание и факта, че на съвестта на Сталин тежат повече от 20 милиона избити. Както е известно червеният вожд е един от най-кръвожадните диктатори в цялата история на човечеството. Интересно защо в забвание е изпаднал водачът на Октомврийската революция Ленин. 

"Хората в Русия започнаха да споменават в анкети Йосиф Сталин едва в началото на 2000-те, след като на власт дойде Владимир Путин", припомня Лев Гудков, шеф на социологическия център "Левада". Може би защото сегашният президент обяви, че разпадането на СССР е най-трагичното събитие, а стилът му на управление все повече напомня тоталитаризма, коментират западни социалози. 

През 90-те "Сталин дори не бе в десетката най-популярни политици". Рейтингът му стигна върха си през 2004-2005 г., но оттогава делът на руските жители, равнодушни към образа на Сталин, "постоянно нараства", добавя експертът.

Портрети на Сталин се развяват за щяло и нещяло в Русия. Така че решението на комунистите не е никаква изненада. Ликът на червения диктатор винаги присъства и на манифестациите на БСП, чинно провеждани на 9 май, 7 ноември и 9 септември под краката на войника от Паметника на съветската армия в София.