Въвежда се държавен монопол върху провеждането на теоретичните изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС. Занапред те ще се провеждат само в шумо и звуково изолирани кабинети на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. Това предлага министърът на транспорта Ивайло Московски с промяна на Наредба за провеждане на изпитите за шофьорски книжки, която е публикувана за обществено обсъждане, предаде БГНЕС.

Към настоящия момент теоретичните изпити се провеждат предимно в кабинети на учебните центрове, които са частни.

Ивайло Московски

Измененията на наредбата се правят с цел преустановяване на порочните практики, уточняват от транспортното министерство. В края на март началникът на ИА "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов бе арестуван заради корупция, която се изразяваше в продажбата на книжки на кандидат-шофьори. Предложението на транспортния министър за увеличаване ролята на държавата върху провеждането на шофьорските изпити е в противовес на предложението на автомобилния бранш. Оттам настояват напротив - че свръховластеното ДАИ генерира корупция и миналата седмица от Съюза на българските автомобилисти за пореден път предложиха държавата “да излезе” от изпитите за шофьорски книжки.

Транспортното министерство предлага още изпитващите от “Автомобилна администрация” да бъдат изолирани в помещения, от които няма да има физически или визуален контакт с явяващите се на теоретичния изпит кандидат-шофьори.

Очакванията са изолирането на помещенията да струва близо 1 млн. лв. Кандидат-шофьорите ще бъдат проверявани и за наличието на технически устройства (телефони, часовници, слушалки и др.) преди влизането в помещенията, в които изпитите ще се провеждат. Забранява се употребата на всякакви електронни устройства извън таблетите, на които се провеждат теоретичните изпити.