Популистки и националистически партии се възползват от страха на хората от повишената нестабилност в Европа, смята държавният глава Росен Плевнелиев. Той участва в 126-тата сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа в София.

"Не можем да си позволим да чакаме, да отлагаме или да прехвърляме проблемите на следващото поколение", каза още президентът.

След България Естония ще поеме председателството на Комитета. На нас пък ни идва ред за президенството в ЕС.

"Историята ни учи, че когато е трудно и тежко, трябва да се носи отговорност, трябва да се взимат решения. Днес Европа трябва да намери адекватен отговор на рекордния брой кризи и извънредна нестабилност, на които сме свидетели. Имаме необходимите инструменти, необходима е воля и кураж за действие“, добави Плевнелиев.

Той коментира и успехите на България начело на Комитета на министрите, като отбеляза, че сме поели председателстването в труден момент за Съюза. Според него въпреки това то е било успешно и ползотворно за Европа.

"Историята ни учи, че когато е трудно и тежко, трябва да се носи отговорност, трябва да се взимат решения. Днес Европа трябва да намери адекватен отговор на рекордния брой кризи и извънредна нестабилност, на които сме свидетели. Имаме необходимите инструменти, необходима е воля и кураж за действие“, посочи Плевнелиев. 

Той коментира, че кризите, пред които сме изправени, са глобални и минават отвъд нашите граници. Плевнелиев говори за конфликтите, нарастващия екстремизъм, расизъм, радикализация, дискриминация, религиозна и етническа нетолерантност. По думите на президента е важно да продължим да работим за свикването на Среща на върха на държавните и правителствените ръководители на Съвета на Европа, на която страните-членки да препотвърдят на най-високо държавно равнище принципите и ценностите на обединена, демократична и мирна Европа. По думите на Плевнелиев днес сме свидетели, че същото поколение, което е съборило Берлинската стена, строи нови стени в сърцето на Европа.  Той отбеляза, че всеки проблем, който имаме, отива зад нашите граници и се нуждае от общо решение, и допълни, че това България се е опитала да направи по време на председателството си.