Човешкият папилома вирус (HPV) не е виновен само за рака на шийката на матката при жените, както е известно, а може да причини над 10 други злокачествени заболявания, от които страдат и мъже. Освен в слюнка и цервикални секрети, вирусът се открива и в сперма, което рязко увеличава рисковете за неговото разпространение. По този повод част от страните в Западна Европа вече включват и момчетата в имунизационните си програми, за да обхванат цялата популация от младежи и тийнейджъри. 

"Отдавна е илюзия, че вирусът се предава само по полов път. Вече има данни, че е открит в устата на новородено, но не е ясно как е станало заразяването. Може да се съдържа дори в издишания въздух на пушач с рак на белия дроб, ако той е причинен от HPV", разби някои митове вирусологът проф. Златко Кълвачев от университетската болница "Софиямед".

Според последните данни на експертите, освен рак на маточната шийка, човешкият папилома вирус може да причини също рак на белия дроб, на ларинкса и устната кухина, и обикновено е виновен за развитието на меланома (рак на кожата, който се дължи на увреждане на пигментни клетки). Бемките и брадавиците са най-лекото му проявление, а от тях най-тежко и дълго страдат именно мъжете. Освен това заразата при тях се развива съвършено безсимптомно, затова най-често те самите са преносители, без да го знаят.

Установено е също, че сперматозоидите имат рецептори за HPV вируса и се предполага, че когато той ги атакува, може да ги увреди и да предизвика мъжки стерилитет. В тази връзка съществува дори теорията, че щом HPV може да прониква в сперматозоидите, вероятно би могъл да се предава и генетично в следващото поколение. Научни доказателства за твърдението обаче все още няма. 

"Според официалните данни за България всяка година у нас се регистрират около 1 400 нови случая на рак на шийката на матката, а между 350 и 400 жени умират от злокачественото заболяване. В целия Европейски съюз броят на починалите е още по-стряскащ - близо 30 хиляди. Междувременно 9 хил. мъже в Европа си отиват заради рак на гърлото, причинен от същия HPV вирус, но въпреки това имунизацията при мъже продължава да бъде екзотика", коментира проблема и доц. Атанас Мангъров от столичната Инфекциозна болница.

Ваксината срещу HPV, която се прилага у нас, се покрива напълно от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), но само като част от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Поставя се само на млади момичета във възрастта 12-13 години преди започване на активен полов живот. Състои се от четири компонента срещу щамовете, които най-често причиняват заболяване, но не покрива целия спектър вариации на HPV. Догодина в страната най-вероятно ще бъде регистрирана нова 9-валентна ваксина, която ще осигурава защита срещу много повече щамове на вируса, издадоха производителите.

Учените все още спорят дали ваксината може да се поставя на вече заразени, както и на възрастни хора. Едното мнение е, че тя има ефект само на "чист терен", когато човекът все още не е започнал да води активен полов живот и не се е срещал с вируса. Според други обаче ваксината може да увеличи защитата на антителата в организма и на практика да му помогне да се опази при следващи срещи с HPV. Твърди се, че имунизирането може да е полезно дори за хората над 50-годишна възраст - така, както им помагат и противогрипните ваксини. 

Истината е, че клинични проучвания за ефекта от ваксината засега са правени само при деца и тийнейджъри, затова няма категорични данни дали същата действа и върху възрастни. Сигурно е само, че преди първата среща на организма с човешкия папилома вирус гарантирано осигурява имунитет.