Външните министри на НАТО на започваща утре двудневна среща ще обсъдят разполагането на многонационални батальони войски в Полша и Балтийските държави, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Това ще е последната политическа дискусия по темата преди срещата на върха на НАТО във Варшава през юли , от която се очаква окончателното решение.

"Вече решихме да засилим нашето присъствие на първа линия в източната част на нашия алианс", каза Столтенберг. "Нашите военни плановици внесоха предложения за няколко батальона в различни страни в региона. Не е взето решение за броя и дислокациите. Но ние сега дискутираме мащаба и обхвата на нашето присъствие на изток".

"Не мога да кажа сега с колко, но ще увеличим военното си присъствие в източната част на съюза", каза Столтенберг.

На предишните министерски срещи се говореше за четири батальона, всеки от които може да е от 500 до 1 000 души, или като цяло една бригада.

Според генералния секретар многонационалният състав на подразделенията "изпраща много силен сигнал, че нападение над един съюзник е нападения срещу целия съюз".

Разполагането на войските ще бъде придружено с "разширена способност за тяхното усилване, ако е необходимо", каза Столтенберг.

За целта НАТО е готова да използва утроените си сили за бързо реагиране и тяхното "острие", което е в състав бригада. САЩ увеличават четири пъти финансирането на военното си присъствие в Европа.

Столтенберг подчерта, че съюзниците продължават да съчетават увеличаването на войските по източната граница на алианса с диалог с Русия. Външните министри ще разговарят за евентуална втора среща на Съвета НАТО-Русия, каза той.

Той се събра  на 20 април т. г. за първи път след руската анексия на Крим през март 2014 година, за да установи, че страните имат дълбоки различия, но желаят да продължават да си говорят въпреки тях.

В останалата част от програмата си външните министри се очаква да подпишат заедно с министър-председателя Мило Джуканович протокол за присъединяване на Черна гора към НАТО. То ще стане факт, след като всички 28 съюзници го ратифицират.

Столтенберг заяви, че евентуални санкции, които Русия заплашва да наложи на малката бивша югорепублика "биха били абсолютно неоправдани". Той подчерта, че става дума за суверенно решение  на независима държава.

В дневния ред на срещата са още Сирия, Афганистан, мисиите на НАТО в Егейско и в Средиземно море