Наш кореспондент

Тампа, Флорида - Най-различни спекулации в пресата отреждат на бившия президент Бил Клинтън различни роли в Белия дом, ако съпругата му Хилъри спечели изборите на 8 ноември т.г.

„Двама президенти в Белия дом?“, е озаглавен анализ в „Уолстрийт джърнъл", който всъщност изключва напълно вероятността Бил да заеме някакъв значим пост в екипа на държавния глава. Във волни размишления пресата спряга Бил от „първи господин“ в Белия дом, до главен ковчежник или посланик в чужбина. Нищо подобно няма да се случи, казва авторката на статията Сали Смит, която е написала книгата „Заради любовта към политиката: Бил и Хилъри Клинтън: Годините в Белия дом“.

„Когато Клинтънови умрат и ги няма вече, всеки от тях ще бъде погребан до президент на САЩ“, заявила преди години близката приятелка на политическото семейство, телевизионната продуцентка Линда Блъдуорт-Томасън. През далечната 1974 г. Бил заявил на близката му позната Дайън Кинкейд, че Хилъри „един ден ще стане президент“. По време на собствената си кампания за Белия дом през 1992 г той повторил в интервю“Осем години за Хилъри Клинтън? Защо не?“

„Изправени сме пред невероятната възможност да имаме двама президенти в Белия дом, които са съпруг и жена“, пише Смит.

Представете си, че Бил бъде помолен да стане вицепрезидент на Хилъри, която знае, че той е много по-популярен от нея?

Всъщност сегашната претендентка за пост №1 в САЩ сама хвърли на медиите подобна спекулация като заяви, че щяла да направи Бил „посланик към света“. Ако Хилъри спечели, дали г-н Клинтън ще чете брифингите на разузнаването, които се сервират всеки ден заедно със закуската в Белия дом?

Неговата неофициална длъжност, която не се нуждае от потвърждаване в Сената, би препокрила поста на държавния глава. През 1967 г. – четири години след убийството на президента Джон Кенеди, който бе назначил брат си Робърт за правосъден министър, в САЩ бе приет закон срещу шуробаджанащината. Този акт забранява на Бил Клинтън да заема някакви постове в трите власти – законодателната, изпълнителната и съдебната. Това означава, че той не може да бъде член на кабинета, посланик или началник на канцеларията на Белия дом.

Евентуалното завръщане на Бил Клинтън в западното крило на президентската резиденция, създава усложнения заради ролята му на съпруг на Хилъри. Ако това се случи, ще бъде много трудно да се знае кой взима решенията. Във всички случаи предвид огромния опит на 42-ия президент на САЩ, който изкара два мандата в Белия дом, той ще играе важна роля на съветник. Засега обаче шефовете на предизборната кампания на Хилъри Клинтън избягват да отговарят на въпроси около евентуалната ВИП роля на Бил.

В същото време на ръководството на Демократическата партия изобщо не му е до това да мисли за бъдещата служба на бившия президент. След като миналата неделя привърженици на Бърни Сандърс се биха на митинг в Невада с фенове на Хилъри Клинтън, се разкри неприятния факт на дълбоко разцепление в политическата сила от ляво. Размяната на юмручни аргументи завърши с един ранен и намеса на полицията, която се втурна в залата да въдворява ред.

Искрата, която подпали пламъка бе прокламация в полза на Хилъри, направена от трибуната от сенаторката Барбара Боксър. След като бе освиркана и заглушена от викове от публиката, тя нападна „провокаторите“ като им каза, че щом не искат да подкрепят Хилъри Клинтън, трябва да „напуснат изборите“. Думите й отприщиха гнева на недоволните и те се нахвърлиха върху представителите на противниковия лагер. Освен крошета, бяха разменени неприлични обиди и ругатни, които бяха уловени от видеокамерите на Си Ен Ен. Това бе нещо невиждано, защото досега феновете на Сандърс се биеха главно с поддръжници на Тръмп, опитвайки се да разтурят предизборните му митинги.

Не можах да спра тези хора да направят това, което сториха. По всичко изглежда те са постъпвали така и преди. Тази група от стотина души бе много шумна и бих казала лишена от уважение, но това е най-мекия начин да се опише всичко – беше много по-лошо“, заяви по телевизията Боксър.

Случилото се в Невада разбуни ръководството на Демократическата партия, което се страхува, че подобен метеж може да се случи на конгреса във Филаделфия от 25 до 28 юли т.г.

„Ще бъде много жалко ако това нещо се превърне в схизма. Това е нещо, което Доналд Тръмп желае: разцепление в нашата партия. Отговорност на сенатор Сандърс е да не се прави, че не вижда това което става“, заяви сенаторката Дайън Файнстайн.

Във вторник лидерът на демократическото малцинство в Сената Хари Рийд каза, че е имал „дълъг разговор“ с Бърни Сандърс относно инцидента в Невада. „Той заяви, че го осъжда. Това е изпитание за лидерството“, допълни Рийд.

Въпреки това Сандърс не се покая и заяви по Си Ен Ен, че Демократическата партия „има избор; да отвори вратите си и да приветства неговите поддръжници или да запази досегашното си статукво“.

Отгласът от сблъсъка в Невада продължава в социалната мрежа. Телефонът на председателката на лявата политическа сила в Невада Робърта Ланг бе публикуван във Фейсбук. Тя била бомбардирана с най-малко 1000 гневни обаждания и дори заплахи със смърт.

„Знаем къде живееш, в кое училище ходят твоите внуци. Известно ни е всичко за теб...“, гласял един от есемесите.

Поддръжници на Бърни Сандърс заявили, че крамолата в Лас Вегас е била нарочно провокирана, за да бъде осуетено събранието. Ланг се оплакала, че не получила официални извинения и уверения от щаба на Сандърс, че подобни неща няма да се случат отново. Във вторник управата на Демократическата партия в Невада е изпратила официално оплакване до националния комитет на политическата сила, в което се казва, че активисти от неговия лагер „активно са инициирали“ насилието, което избухна по време на събранието.

Междувременно Бърни успя да спечели първичните избори в още един щат – Орегон. Избирателите отляво гласуваха и в Кентъки, където Хилъри победи с незначителна преднина. Победата му обаче не е в състояние да намали победоносния ход на Хилъри Клинтън, която го води със значителен брой делегати – 2291 срещу 1528. Решителната битка, от която ще зависи кой ще получи демократическата номинация за президентските избори тепърва предстои на 7 юни т.г. в Калифорния. Залогът в политическият покер в най-многолюдния щат е 548 делегати. В същия ден ще има изборна битка в Монтана (27 делегати), Ню Джърси (142), Ню Мекиско (43), Северна Дакота (23) и Южна Дакота (25 ).

На митинг в Ню Брунсуик, Ню Джърси, Бърни Сандърс заяви, че няма намерение да свие знамената. „Пред нас има възможност. Ще бъде много стръмно изкачване, съзнавам това, но ние имаме шанс да отидем във Филаделфия с повече делегати“.